BLAGODARNOST

Pravoslavna Eparhija gornjokarlovačka, iskreno blagodari na ljubavi i pažnji koja je ukazana nesebičnim novčanim donacijama za obnovu postradalih hramova i domova vernog narodu u istočnom delu Karlovačkog vladičanstva (na Baniji), nakon razornih zemljotresa krajem 2020. godine. Kad čovek zida kuću, kaže naš narod, ne zida je za sebe, nego za svoju decu i unučad. Tako nastaje porodica i domaćinstvo. A ... »

Sredoposna nedelja u Karlovcu

Vera sve može da učini, sve da tvori. Nadu milost Božja ograšuje i čini je nepostidnom. A ljubav nikada, ne pada, ne zastaje i ne da mira onome koji je zanet njenim blaženim oduševljenjem. (Lestvica, Pouka 30) U četvrtu nedelju Svete Četrdesetnice (Sredoposnu) 11. aprila 2021. godine, i kada svršavamo spomen na prepodobnog i bogonosnog oca našeg Jovana Lestvičnika, pisca ... »

Krstopoklona nedelja u Karlovcu

Poklonimo se danas iznesenom Časnom Krstu Hristovom, i istinski se razveselimo celivajući ga u ljubavi. Na njemu dobrovoljno raspetog Gospoda zamolimo, udostoj i nas da se neosuđeno poklonimo Časnom Krstu Tvom i dočekamo Tvoje slavno Vaskrsenje! (Stihira na poklonjenju Časnom Krstu) U Krstopoklonu nedelju, 04. aprila 2021. godine, a kada se molitveno proslavlja Sveti sveštenomučenik Vasilije Ankirski, Njegovo Preosveštenstvo Episkop ... »

U Glinu stigla pomoć iz Dalmacije

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G. Nikodima, iguman manastira Krke otac Sevastijan odneo je 25. marta pomoć za naše bližnje pogođene zemljotresom. U Glini ga je dočekao i srdačno primio sveštenik Goran Kalamanda koji će dalje distribuirati ovu donaciju potrebitim ljudima svih nacionalnosti i veroispovesti. Otac Sevastijan je sa svojim domaćinima posetio glinski parohijski dom i Hram Rođenja Presvete ... »

Pomoć Baniji od strane Humanitarne organizacije Svi za Kosmet

Dana 25. i 26. marta 2021. godine, predstavnici Humanitarne organizacije Svi za Kosmet – gospodin Zoran Ćirić i gospodin Zoran Miočinović posjetili su parohije petrinjsku, glinsku i kostajničku, postradale u potresu krajem prošle godine. Ovom prilikom uručili su pomoć Eparhiji gornjokarlovačkoj i parohijama na Baniji, prikupljenu u humanitarnoj akciji u ukupnom iznosu od 9.400,00 eura. Uvažene goste u Petrinji je ... »

Intervju – Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim

Kako se odvija obnova zemljotresom pogođenih srpskih domaćinstava na području Petrinja i šta je ono što je trenutno najpotrebnije u savladavanju posledica zemljotresa? Istočni deo Eparhije gornjokarlovačke pogođeni su serijom razornih zemljotresa dalekosežne moći usled čega su oštećeni brojni hramovi, stambeni i poslovni objekti, a mnoge porodice su ostale su bez krova nad glavom. Nažalost, neki su među njima ostali ... »

Završena obnova hrama Svetog Spiridona u Peroju

Poslije tri mjeseca intezivnih građevinskih radova, vanjski dio crkve Svetog Spiridona (1788.)  i kapela Pokrova Presvete Bogorodice u Peroju je potpuno obnovljen. Po završetku unutrašnje obnove hrama, ukazala se potreba a i prilika da se obnovi vanjski dio crkve. Radovi  su se sastojali od uređenja porte, ograde, izrade palionice za svijeće, restauracija kupole i cijelog zvonika, te na kraju postavljanje ... »

Nedelja Pravoslavlja u Karlovcu

U nedelju Pravoslavlja 21. marta 2021. godine, a kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Teofilakta Ispovednika, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu. Preosvećenom Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, prezviter Darko Dugonjić i đakon Nebojša Anđić. Besedeći po okončanju evharistijskog ... »

Ispovest sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije gornjokarlovačke

U prvoj sedmici Časnoga posta, u petak 19. marta 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Liturgiju Pređeosvećenih Darova u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu. Episkopu g. Gerasimu su sasluživali: arhimandrit mr Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter – stavrofor Milidrag Stokanović, prezviter Branko Santrač i đakoni Budimir Kokotović i Nebojša ... »

Pređeosvećena Liturgija u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu

Sada Nebeske Sile s nama nevidljivo služe: jer evo ulazi Car slave; evo već prinesena tajanstvena Žrtva dolazi, svečano praćena. Sa verom i ljubavlju pristupimo, da pričasnici večnog života postanemo. Aliluja, Aliluja, Aliluja. U sredu prve sedmice Časnoga posta 17. marta 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Liturgiju Pređeosvećenih Darova u Sabornom hramu Svetog Oca ... »

Pomiluj me, Bože, pomiluj me!

Preni se, o dušo moja! Razmišljaj o delima tvojim koja si učinila, iznesi ih pred oči tvoje, i proli kaplje suza tvojih; reci sa smelošću dela i pomisli Hristu, i opravdaj se. (Kanon Svetog Andreja Kritskog, pesma 4.) U večernjim časovima dana 15. marta 2021. godine, u ponedeljak prve sedmice Velikog i Časnog posta, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim ... »

Scroll To Top
Descargar musica