Parastos žrtvama Jadovna

U organizaciji Udruženja “Jadovno 1941” obilježeno je 80 godina od stradanja preko 38.000 Srba u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag. U hramu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu služen je parastos, a pomen žrtvama kod Šaranove jame i kod jame Badanj na Velebitu. Parastos i pomen služio je paroh gospićko-smiljanski jerej Dragan Mihajlović. Uprkos prethodno dobijenoj dozvoli učesnicima obilježavanja u ... »

Praznik Pedesetnice u Moravicama

 U nedelju Pedesetnice 20. juna 2021. godine, kada praznujemo Silazak Svetog Duha na apostole – Duhovi – Trojice, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Moravicama. Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit Mihailo (Vukčević), protoprezviter – stavrofor Jelenko Stojanović, protoprezviter Darko Dugonjić, protoprezviter Jovan Galamić i protođakon Nebojša Anđić. Besedeći po ... »

Dokument o Srebrenic ma 1.200 stranica ― Grajf: Nije bilo genocida, stradalo 3.714 lica (video)

Profesor Gideon Grajf, izraelski istoričar i predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, rekao je u intervjuu za RTRS da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da broj bošnjačkih žrtava ne prelazi 3.714. Grajf je rekao da Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima. ... »

Vandalski čin u hramu Sabora srpskih Svetitelja u Vrginmostu

Nepoznati počinioci ušli su u portu hrama Sabora Srba Svetitelja u Vrginmostu i polupali više granitnih ploča, mozaika i gazišta pripremljenih za ugradnju. U protekle dvije godine hram je više puta bio meta vandalskog čina, krađe i skrnavljenja. Ovaj vandalski čin prijavljen je policiji u Vrginmostu.                              ... »

Sveta Arhijerejska Litrugija u Karlovcu

U nedelju sedmu – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora 13. juna 2021. godine, i kada molitveno proslavljamo Svetog apostola Jermu i Svetog mučenika Ermija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranje u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu. Episkopu Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša ... »

Slava Svetovaznesenjskog hrama u Kolariću

Hramovna slava – Vaznesenje Gospodnje svečano je proslavljena u Kolariću, 10. juna 2021. godine, i tom prilikom Svetu Arhijerejsku Liturgiju  je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim. U toku Liturgije, na malom vhodu, Preosvećeni Episkop Gerasim je dosadašnjeg đakona Nebojšu Anđića proizveo u čin protođakona, zbog ukazanog truda, rada i odgovornosti prema dužnostima koje su mu poverene. Episkopu Gerasimu ... »

Prijemni ispit za upis u prvi razred Bogoslovije 2021. godine

  Na osnovu uredbe o bogoslovskim školama i uslovima upisa u Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve Eparhija Gornjokarlovačka objavljuje   K O N K U R S   Za upis u I razred Bogoslovija SPC za školsku 2021/22 godinu, koji sadrži sledeće uslove: da kandidat nije stariji od 18 godina; da nije oženjen; da je duševno i telesno zdrav; da kandidat ... »

Sveta Arhijerejska Liturgija u Karlovcu

U nedelju-Slepog 06. juna 2021- godine, a kada molitveno praznujemo Prepodobnog Simeona Divnogorca, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački načalstvovao je Evharijstijskim sabranjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja u Karlovcu. Episkopu Gerasimu su sasluživali protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i đakon Nebojša Anđić. Po okončanju Evharistijskog sabranja prisutnima se obratio Episkop Gerasim besedeći na temu Jevanđeljskog začala. »

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora

U hramu Svetoga kneza Lazara, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, održano je redovno zasedanje Svetog Arhijerjskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, od 24. do 29. maja 2021. godine, pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i uz učešće svih eparhijskih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, s tim što Episkop šabački g. Lavrentije nije ostao do kraja zasedanja. Sabor je ... »

Pomoć porodicama na karlovačkoj parohiji

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, uz Božiju pomoć i pomoć ljudi dobre volje dvjema porodicama na karlovačkoj parohiji uručena je značajna pomoć u namještaju, kućanskim aparatima i računarskoj opremi. Kao i mnogo puta do sada svoju neizmjernu ljubav i brigu prema najpotrebitijima pokazala je Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ iz Beograda, Udruženje krajiških Srba „Prelo“, te g. ... »

Scroll To Top
Descargar musica