Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim

Episkop Gerasim (Popović) rođen je 15. februara 1972. u Gornjem Liplju, kod Teslića, (Republika Srpska – Bosna i Hercegovina) od oce Momira i majke Danice rođ. Momčilović. Na krštenju je dobio ime Zoran. Osnovnu školu je završio u Pribiniću 1988. godine. Iste godine upisuje bogosloviju „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krka u Dalmaciji. U trećem razredu bogoslovije 15. decembra 1990. godine, zamonašen je u čin male shime od Episkopa dalmatinskog Nikolaja (Mrđe), potonjeg Mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog. Na monašenju je dobio ime Gerasim po Svetom Gerasimu Jordanskom. Godine 1991. rukopoložen je u čin jerođakona, na praznik Svetog Arhangela Mihaila u manastiru Krka.
Bogosloviju „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krka završio je 25. maja 1993. godine. Blagoslovom tadašnjeg Episkopa dalmatinskog Longina (Krče), upisuje se na Bogoslovski fakultet u Beogradu akademske 1993/94. godine, gde sluša predavanja godinu dana, a zatim 1. septembra 1994. upisuje se na prvu godinu Moskovske Duhovne Akademije u Trojice Sergijevoj Lavri, koju završava 1998. godine.
U čin jeromonaha rukopoložen je 5. oktobra 1998. od tadašnjeg administratora Eparhijom dalmatinskom, blaženopočivšeg Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana (Pavlovića), u hramu Svetog Spasa u Šibeniku. Iste godine na predlog mitropolita Jovana, a uz saglasnost Episkopa dalmatinskog Longina postavljen je za namesnika manastira Krka. Godine 1999. na manastirsku slavu Svetog Arhangela Mihaila, Episkop dalmatinski Fotije (Sladojević) imenuje ga Nastojateljem manastira Krka. Od tada uz blagoslov episkopa Fotija radi na obnovi Bogoslovije, kako bi što pre počela sa radom i primila prvi razred mladih bogoslova. Bogoslovija „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krka počela je sa radom 1. septembra 2001. godine. Sveti arhijerejski sinod postavlja ga za suplenta u bogosloviji i glavnoga vaspitača. Na praznik Preobraženja Gospodnjeg 2000. godine, episkop Fotije odlikuje ga činom igumana s naprsnim krstom, a o manastirskoj slavi Svetoga Arhangela Mihaila 2003. godine odlikuje ga činom arhimandrita. Kandidatsku disertaciju iz Crkvenog Prava, na temu „Raskoli u Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1945 do 1995 godine i njihova kanonska ocena“ odbranio je 2. februara 2002. godine pred komisijom na Moskovskoj Duhovnoj Akademiji.
Uspeo je, kao iguman manastira Krka, da oko sebe okupi mlado bratstvo, koje je na čelu s igumanom brojalo osam članova.
Za Episkopa gornjokarlovačkog izabran je 19. maja 2004. godine. Narečenje i hirotoniju obavio je Patrijarh srpski Pavle (Stojčević) uz sasluženje više arhijereja naše i drugih pomesnih crkava, 24. i 25. jula 2004. godine u manastiru Gomirje, Gorski Kotar.
Manastir Gomirje postalo je novi privremeni dom novorukopoloženog episkopa, jer je u poslednjim ratnim dešavanjima Episkopski dvor i Saborni hram Svetog oca Nikole u Karlovcu su porušeni. Eparhiju koja se nije oporavila ni od Drugog svetskog rata, kao i od komunističkog režima koji je posle rata došao na vlast, zadesila je tragedija 90-tih godina novi građanski rat. Većina srpskog stanovništva iz eparhije sa sveštenstvom je proterana, a jedan deo je mučenički stradao…
Nakon mesec dana od hirotonije, episkop Gerasim vratio je episkopsko sedište u Karlovac. Odmah je započeo obilazak Karlovačkog vladičanstva , ne samo hramova i malobrojnog sveštenstva, već i naroda koji je tu ostao za vreme rata ili se kasnije vratio svojim ognjištima, želeći da sagleda situaciju na terenu, da se upozna sa svim mukama i problemima kako bi što pre počeli sa rešavanjem istih. Uslovi su bili teški, ali Eparhija je počela ponovo duhovno i materijalno da se obnavlja. Episkop Gerasim je počeo rukopolagati nove sveštenoslužitelje i popunjavati upražnjene parohije. Za potrebe sedišta u kome će raditi i stanovati arhijerej, vladika je 2005. godine kupio kuću u kojoj i danas stanuje. Njegovim trudom i zalaganjem podignut je i živopisan novi katedralni hram u Karlovcu, duhovne centre u Metku i Komogovini ponovo je vaspostavio u manastire i započeo njihovu obnovu, a osnovao je i jedan novi manastir u Donjem Budačkom (Gorice) na Kordunu i posvetio ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice. Osim većeg broja starih parohijskih hramova koji su obnovljeni, vladika je započeo i sa izgradnjom novih hramova u Vrginmostu i Petrinji, a u Karlovcu pored Sabornog hrama izgrađen novi Eparhijski duhovni centar.
Pored služenja, propovedanja i gradnje razvijala se i izdavačka delatnost, osim časopisa „Sveti Sava Gornjokarlovački“ koji izlazi periodično, osnovan je i teološki časopis „Teantropos“. Godine 2009. pokrenuta je i izdavačka ustanova „Martiria“ a jedno od izdanja je i knjiga episkopa Gerasima „Nekanonsko pravoslavlje – raskoli i sekte“ (2009.). Ova izdvačka ustanova ima veliku ulogu na crkveno-prosvetiteljskom polju, a tome još više doprinosi i vraćanje veronauke u škole koja se zalaganjem vladike održava u svim parohijama u Eparhiji gornjokarlovačkoj.
I pored velikih poteškoća, sputavanja obnove Eparhije gonjokarlovačke, razbijanja i pljačkanja hramova i drugih crkvenih objekata, zastrašivanja i pretnji smrću i sveštenstvu i narodu, Eparhija nastavlja da se obnavlja i ide putem koji su utabali prethodni episkopi.

Scroll To Top
Descargar musica