PORODICA I DANAŠNjI DUH VREMENA – TRANSRODNA IDEOLOGIJA KAO NAJVEĆA PRETNjA PORODICI

Uvod   U svim društvima porodica ima univerzalnu i osnovnu ulogu. Kroz istoriju, porodica je bila osnovno jezgro koje je omogućavalo opstanak društva čak i u najtežim vremenima – za vreme ratova, gladi, pomora i drugih nedaća. Još pre nove ere, veliki mislilac Konfučije je rekao: „Da bismo svet doveli u red, prvo moramo dovesti u red naciju; da bismo ... »

Bratski susret Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija i Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima u Karlovcu

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije je 26. februara 2024. godine posjetio Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima u Eparhijskom dvoru u gradu Karlovcu. Prijemu su prisustvovali arhimandrit mr Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić, previter Saša Lončina, prezviter Duško Živanić i protođakon Nebojša Anđić. Izrazivši radost zbog susreta, vladika Gerasim je biranim riječima pozdravio Episkopa Fotija i ... »

Sveta Arhijerejska Liturgija u nedelju o mitaru i fariseju

U prvoj pripremnoj nedelji za Veliki i Časni post, u nedelji o mitaru i fariseju Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, dana 25. februara 2024. godine, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Karlovcu. Episkopu Gerasimu su sasluživali protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Duško Živanić i protođakon Nebojša Anđić. Prigodnom besjedom vjernicima se obratio vladika Gerasim.  »

IMENDAN VLADIKE FOTIJA

Sveti Fotije Carigradski (IX vek) je jedan od najvećih otaca Pravoslavne Crkve. On se sa pravom naziva ispovjednikom svetoga Pravoslavlja, jer je nepokolebivi čuvar jedinstvenog hrišćanskog Predanja kako u bogoslovlju, tako u kanonskom ustrojstvu i organizaciji Crkve. Sveti Fotije Carigradski je zaštitnik Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko – tuzlanskog g. Fotija i baš kao što je Svetitelj u devetom vijeku bio ... »

Episkop buenos ajreski i južno-centralno američki Kirilo u posjeti eparhiji gornjokarlovačkoj

Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenos ajreski i južno-centralno američki, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske je danas, 17. februara 2024. godine sa svojom pratnjom stigao u eparhiju gornjokarlovačku. Preosvećenog Episkopa Kirila u Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu je dočekao Njegovo preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim. Potom su preosvećena gospoda obišli eparhijski dvor gde je upriličeno posluženje za goste.  Nakon obilaska Saborne crkve ... »

Sveti mučenik Trifun – Krsna slava Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima

Svečanim večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu, dana 13. Februara 2024. godine, otpočeta je proslava Svetog mučenika Trifuna koji je zaštitnik i Krsna slava Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima. Večernjim bogosluženjem je načalstvovao Episkop gornjokarlovački g. Gerasim. Preosvećenom Episkopu su sasluživali protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, prezviter Duško Živanić i protođakon Nebojša Anđić.  Toržestvenom Svetom ... »

Oskrnavljen hram u Malom Obljaju

U noći izmedju 08. i 09. Februara tekuće godine, na hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Malom Obljaju nedaleko od Gline, izvršeno je krivično dijelo provale. Hram se ovaj put našao na meti migranata, koji u tim krajevima ilegalno ulaze u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Ovim vandalizmom na hramu je načinjena materijalna šteta. Hram je spaljen u Drugom svjetskom ratu ... »

Novi poslenik u Vinogradu Gospodnjem

Pravoslavlja ispovedniče i prave vere nastavniče, Crkve Hristove arhipastiru dobri i vođo naroda mudri, blaženi i dobropobedni svetitelju, oče Danilo, koji si se venca večnoga života udostojio, moli se Gospodu za spasenje duša naših Tropar 8. glas     Svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, 09 februara 2024. godine na kojoj je načalstvovao Njegovo ... »

Navečerje praznika Svetog Danila ispovjednika karlovačkog i plaščanskog

Neustrašivog vesnika pravoslavne vere pokazao si Crkvi, Gospode, prepodobnog oca našeg Danila, koji primerom hrabrosti protiv klevetnika prave vere, neprestano utvrđuje narod tvoj. Njegovim molitvama, prosveti nas božanskom svetlošću da te hvalimo, Hriste, Spasitelju duša naših. (Stihira na Gospodi vozvah, Svetom Danilu Ispovedniku) Svečano i molitveno praznovanje Svetog oca Danila Ispovednika Episkopa karlovačkog i plaščanskog počelo je večernjim bogosluženjem sa ... »

Sjednica Eparhijskog upravnog odbora u Karlovcu

Prema ukazanoj potrebi, a na osnovu člana 149. Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, Predsjednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije gornjokarlovačke, Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, sazvao je 06. februara 2024. godine redovnu sjednicu Eparhijskog upravnog odbora u Vladičanskom dvoru  u Karlovcu. Na pomenutoj sjednici razmatrana su tekuća pitanja iz života i rada Eparhije gornjokarlovačke, Crkvenih opština i područnih parohija, a takođe i poslovanje ... »

Scroll To Top
Descargar musica