Slava Svetojovanovskog manastira u Gomirju

Svetom Arhijerejskom Liturgijom kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, dana 07. jula 2022. godine svečano i molitveno je proslavljen praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče – Ivanjdan, koji je ujedno slava i zaštitnik manastira Gomirja.

Preosvećenom Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit mr Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter – stavrofor Jelenko Stojanović, protoprezviter Borislav Livopoljac (mitropolija zagrebačko – ljubljanska), jeromonah Savo (Jakovljević), prezviter Saša Lončina  i protođakon Nebojša Anđić.

Nakon zaamvone molitve izvršeno je osvećenje slavskog koljiva i rezanje kolača, u slavu Božiju i u čast Svetog Jovana Krstitelja zaštitnika ove svete obitelji.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim obtratio se vjernom narodu arhipastirskom besjedom rekavši:

Na zdravlje i spasenje Sveto Pičešće draga braćo i sestre, neka je srećan i Bogom blagosloven praznik i ovo naše sabranje da proslavimo Svetog Proroka i Krstitelja Jovana, zaštitnika ove svete obitelji.

Bog je milošću svojom poslao dijete bezdjetnim roditeljima, i to ne obično dijete nego dijete koje će da pripremi put za Gospoda. Danas slavimo rođenje velikog proroka između staroga i novoga zavjeta koji nije samo prorokovao nego je imau tu čast da objavi Mesiju koga su vijekovima prije njega prorokovali i najavljivali. Gospod koji dolazi na svijet posla slugu svoga ispred sebe sa riječima: „Pokajte se jer se približi Carstvo Nebesko“. Sa tim riječima Gospod dolazi na ovaj svijet znajući da su se ljudi otuđili od Boga, ali On kao milostiv Tvorac ne želi smrt grešnika nego da se pokaje i živ bude. Sa tim riječima „Pokajte se“ mi treba da liježemo i da ustajemo iz postelje jer smo stvorenja Božija koja su podložna grijehu. Kako ne bismo zanemarili žrtvu koju je Gospod radi nas podnio na Krstu bivajući raspet, znajući da smo grešni,  treba da se pokajemo i da tražimo oproštaj od Gospoda. Zato neka ove riječi budu uvijek sa nama kako bi smo ostali sa Gospodom našim kome je slava i hvala u sve vijekove vijekova. Amin.

Još jednom vam čestitam današnji praznik, neka je srećna i Bogom blagoslovena slava bratstvu ove svete obitelji i svima koji u nju dolaze, neka sve vas Gospod nagradi svojim neprolaznim dobrima.

Trudom bratstva manastira u porti je upriličeno posluženje za sve vjernike koji su svojim dolaskom uveličali današnju radost praznika. 

Scroll To Top
Descargar musica