Слава Светојовановског манастира у Гомирју

Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим, дана 07. јула 2022. године свечано и молитвено је прослављен празник рођења Светог Јована Крститеља и Претече – Ивањдан, који је уједно слава и заштитник манастира Гомирја.

Преосвећеном Епископу Герасиму су саслуживали: архимандрит мр Наум (Милковић), протопрезвитер – ставрофор Мићо Костић, протопрезвитер – ставрофор Јеленко Стојановић, протопрезвитер Борислав Ливопољац (митрополија загребачко – љубљанска), јеромонах Саво (Јаковљевић), презвитер Саша Лончина  и протођакон Небојша Анђић.

Након заамвоне молитве извршено је освећење славског кољива и резање колача, у славу Божију и у част Светог Јована Крститеља заштитника ове свете обитељи.

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим обтратио се вјерном народу архипастирском бесједом рекавши:

На здравље и спасење Свето Пичешће драга браћо и сестре, нека је срећан и Богом благословен празник и ово наше сабрање да прославимо Светог Пророка и Крститеља Јована, заштитника ове свете обитељи.

Бог је милошћу својом послао дијете бездјетним родитељима, и то не обично дијете него дијете које ће да припреми пут за Господа. Данас славимо рођење великог пророка између старога и новога завјета који није само пророковао него је имау ту част да објави Месију кога су вијековима прије њега пророковали и најављивали. Господ који долази на свијет посла слугу свога испред себе са ријечима: „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“. Са тим ријечима Господ долази на овај свијет знајући да су се људи отуђили од Бога, али Он као милостив Творац не жели смрт грешника него да се покаје и жив буде. Са тим ријечима „Покајте се“ ми треба да лијежемо и да устајемо из постеље јер смо створења Божија која су подложна гријеху. Како не бисмо занемарили жртву коју је Господ ради нас поднио на Крсту бивајући распет, знајући да смо грешни,  треба да се покајемо и да тражимо опроштај од Господа. Зато нека ове ријечи буду увијек са нама како би смо остали са Господом нашим коме је слава и хвала у све вијекове вијекова. Амин.

Још једном вам честитам данашњи празник, нека је срећна и Богом благословена слава братству ове свете обитељи и свима који у њу долазе, нека све вас Господ награди својим непролазним добрима. 

Трудом братства манастира у порти је уприличено послужење за све вјернике који су својим доласком увеличали данашњу радост празника. 

Scroll To Top
Descargar musica