Slava Svetobogorodičinog manastira u Donjem Budačkom

Evharistijskim sabranjem, dana 25. jula 2023. godine, u manastirskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Budačkom, molitveno je proslavljena uspomena na čudotvornu Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, zaštitnice ove Sveštene obitelji.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Tomo Ćirković (Mitropolija zagrebačko – ljubljanska), protoprezviter Marko Šukunda (Eparhija osečkopoljska i branjska), jeromonah Savo (Jakovljević), prezviter Branko Santrač, prezviter Goran Kalamanda, prezviter Saša Lončina, protođakoni Vojislav Nikolić (Eparhija osečkopoljska i branjska) i Nebojša Anđić. 

Nakon pročitanog začala iz jevanđelja, po blagoslovu episkopa Gerasima, vjenicima se obratio protoprezviter Marko Šukunda rekavši: 

Vaše preosveštenstvo, visokoprepodobni oče Naume, časni oci, draga braćo i sestre. Blagoslovom našeg dragog vladike Gerasima pripala mi je čast da vas pozdravim sa nekoliko riječi i čestitam današnji praznik i ovaj veliki događaj našeg sabranja, odnosno Svete Liturgije, gdje smo se svi sabrali da bi zajedno prinijeli Gospodu beskrvnu žrtvu svih nas i za sve nas. Danas proslavljamo Presvetu Bogorodicu to jeste ikonu Presvete Bogorodice. Akcenat bih stavio na vjeru Presvete Bogorodice odnosno na njen značaj za sve nas ljude koji imamo priliku da razumijevamo i na neki način pokušamo bolje shvatiti kako je ona živjela i kako i na koji način nam ona daje smjernice za bolji život. Naime Presveta Bogorodica u cjelokupnom svom životu najviše je projavila poslušnost jer se upravo kroz poslušnost projavljuje ljubav i milost, odnosno one vrline koje se traže od nas i koje će jedine značiti i imati vrijednost kada nas Gospod bude pozvao. I upravo u tom smislu Ona se razlikuje od pramajke Eve koja je na Božiji poziv da se pokaje, odgovorila svojim djelima da ipak ne želi zajednicu sa Bogom, dok Presveta Bogorodica koja je na poziv Božiji, kada je arhangel Gavrilo došao u ime Gospoda i pitao je da li će da rodi spasitelja svijeta, ona odgovara: „Evo sluskinje Tvoje neka mi bude po riječi Tvojoj“. Upravo tog trenutka draga braćo i sestre počinje istorija spasenja i nastaje odeređena mogućnost da i mi ljudi možemo da zajedničarimo sa Gospodom i da na taj način sjedinjujući se u Tijelu i Krvi Hristovoj i mi zadobijemo život vječni. Ali draga braćo i sestre to nije ni najmanje jednostavno, kako ni u tadašnjem svijetu tako ni danas. Nekako prečesto smo zadojeni raznoraznim informacijama i nekim sredstvima obavještavanja gdje zapadni duh koji njeguje materijalizam previše je ušao u sve nas, i upravo u tom smislu stavljamo na margine Gospoda i samu poslušnost, ljubav, milost, vrline i na taj način se postepeno ali sigurno udaljavamo od Gospoda, odnoso vraćamo se u stanje pre Presvete Bogorodice gdje čovjek zaboravljajući Boga sebe stavlja u centar svijeta i na taj način Boga gura na margine društva…

Po zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim je osvetio slavske darove hljeb i žito koji su prineseni u čast Majke Božije, koja je zaštitnica i Pokroviteljka ovog Svetobogorodičnog manastira, nakon čega se obratio prisutnim vjernicima čestitavši praznik. 

Scroll To Top
Descargar musica