Слава Светобогородичиног манастира у Доњем Будачком

Евхаристијским сабрањем, дана 25. јула 2023. године, у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком, молитвено је прослављена успомена на чудотворну Икону Пресвете Богородице Тројеручице, заштитнице ове Свештене обитељи.

Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим.

Преосвећеном Епископу су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Томо Ћирковић (Митрополијa загребачко – љубљанска), протопрезвитер Марко Шукунда (Епархија осечкопољска и брањска), јеромонах Саво (Јаковљевић), презвитер Бранко Сантрач, презвитер Горан Каламанда, презвитер Саша Лончина, протођакони Војислав Николић (Епархија осечкопољска и брањска) и Небојша Анђић. 

Након прочитаног зачала из јеванђеља, по благослову епископа Герасима, вјеницима се обратио протопрезвитер Марко Шукунда рекавши: 

Ваше преосвештенство, високопреподобни оче Науме, часни оци, драга браћо и сестре. Благословом нашег драгог владике Герасима припала ми је част да вас поздравим са неколико ријечи и честитам данашњи празник и овај велики догађај нашег сабрања, односно Свете Литургије, гдје смо се сви сабрали да би заједно принијели Господу бескрвну жртву свих нас и за све нас. Данас прослављамо Пресвету Богородицу то јесте икону Пресвете Богородице. Акценат бих ставио на вјеру Пресвете Богородице односно на њен значај за све нас људе који имамо прилику да разумијевамо и на неки начин покушамо боље схватити како је она живјела и како и на који начин нам она даје смјернице за бољи живот. Наиме Пресвета Богородица у цјелокупном свом животу највише је пројавила послушност јер се управо кроз послушност пројављује љубав и милост, односно оне врлине које се траже од нас и које ће једине значити и имати вриједност када нас Господ буде позвао. И управо у том смислу Она се разликује од прамајке Еве која је на Божији позив да се покаје, одговорила својим дјелима да ипак не жели заједницу са Богом, док Пресвета Богородица која је на позив Божији, када је архангел Гаврило дошао у име Господа и питао је да ли ће да роди спаситеља свијета, она одговара: „Ево слускиње Твоје нека ми буде по ријечи Твојој“. Управо тог тренутка драга браћо и сестре почиње историја спасења и настаје одеређена могућност да и ми људи можемо да заједничаримо са Господом и да на тај начин сједињујући се у Тијелу и Крви Христовој и ми задобијемо живот вјечни. Али драга браћо и сестре то није ни најмање једноставно, како ни у тадашњем свијету тако ни данас. Некако пречесто смо задојени разноразним информацијама и неким средствима обавјештавања гдје западни дух који његује материјализам превише је ушао у све нас, и управо у том смислу стављамо на маргине Господа и саму послушност, љубав, милост, врлине и на тај начин се постепено али сигурно удаљавамо од Господа, односо враћамо се у стање пре Пресвете Богородице гдје човјек заборављајући Бога себе ставља у центар свијета и на тај начин Бога гура на маргине друштва…

По заамвоној молитви Епископ Герасим је осветио славске дарове хљеб и жито који су принесени у част Мајке Божије, која је заштитница и Покровитељка овог Светобогородичног манастира, након чега се обратио присутним вјерницима честитавши празник. 

Scroll To Top
Descargar musica