Ispovjest sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije gornjokarlovačke

U prvoj sedmici Časnog posta, u petak 22. marta 2024. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Liturgiju Pređeosvećenih Darova u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

Episkopu g. Gerasimu sasluživali su: arhimandrit mr Naum (Milković), jeromonah Sava (Jakovljević), prezviter Marko Vranješ, prezviter Duško živanić i protođakon Nebojša Anđić. Prije Liturgijskog sabranja izvršena je Sveta tajna ispovjesti sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije gornjokarlovačke, a Svetu Tajnu Ispovijesti vršio je protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić. 

Po završetku Pređeosvećene Liturgije prisutnima se obratio Episkop Gerasim između ostalog rekavši: 

Kada se ispovjedamo i spoznajemo naše grijehe potrebno je da čitavo naše biće učestvuje u tome, da to doživljavamo zaista i tijelom i dušom kao jedan potres, jer mi stojimo pred Licem Božijim, a onaj koji prima ispovijest je samo svjedok. Mi se Gospodu ispovijedamo, iako On, poznavajući nas još od utrobe materine, zna sve naše grijehe, jer svaki grijeh koji ispovjedimo Gospod oprašta, a ako se istinski iz dubine duše kajemo Gospod oprašta i one grijehe koje zaboravimo. Prije svake ispovijesti dovoljno je da pročitamo Gospodnju besjedu na Gori, da vidimo koliko smo daleko od savršenstva, to jeste od Gospoda. Da sami zavirimo u svoju dušu i vidimo koliko smo zaista siromašni duhom ili koliko plačemo kajući se za naše grijehe i ispovijedajući se. Da li smo mi svjetlost svijetu i koliko smo svijetlost svijetu, ili je naša svjetlost pomračena mislima našim, i da li smo so zemlji. Pozvani smo da budemo sve to, dragi oci. Zato pred svaku ispovijest i u toku ispovijesti treba da preispitamo svoj dosadašnji život, imajući ovo na umu, kako bi nam Gospod naš Isus Hristos bio put kojim hodimo.

Scroll To Top
Descargar musica