Arhijereji Gerasim, Nikodim i Heruvim bogoslužili u Peroju na praznik Svetog Spiridona Čudotvotrca

Na praznik Svetog Spiridona Čudotvorca episkopa trimitunskog služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u Hramu posvećenom ovom svetitelju u Peroju. Načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo episkop dalmatinski g. Nikodim, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i gornjokarlovačkog Gerasima, sveštenstva i đakonstva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Po završetku zaamvone molitve osvećeni su slavski darovi pripremljeni u čast i spomen ovog velikog ranohrišćanskog svetitelja, nakon čega se vladika Nikodim obratio vjernom narodu između ostalog rekavši:

Po svedočanstvu iz žitija vidimo da je Sveti Spiridon Čudotvorac činio razna znana i neznana čudesa, tako smo i u današnjim crkvenim pesmama mogli čuti da je pretvorio zmije u zlato i time spasao jednu celu porodicu od gladi. Međutim, ono što je najbitnije za nas jeste da je Sveti Spiridon svakim svojim dahom i u čitavom svom životu ispovedao veru u Trojedinoga Boga, ispovedao veru u Oca i Sina i Svetoga Duha. Tako vidimo da je na Prvom vaseljenskom saboru potvrdio veru svojim učenjem da je Bog Jedan, a to je: Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh, da su stvorili ovaj svet i sve vidljivo i nevidljivo, da je Bog Otac svojom voljom kroz Sina stvorio i Duhom Svetim usavršio ovaj svet i da svi mi koji verujemo u Njega ne poginemo nego da imamo život večni. Ispovedio je i govorio o tome da mi verujemo u Hrista Raspetoga i Vaskrsloga, da verujemo da je to što je Bog darovao nama ljudima najveći dar kroz Vaskrsenje sa kojim i mi savaskrsavamo i kroz to zadobijamo život večni. Mi bismo braćo i sestre trebali da sledimo primer Svetog Spiridona i mnogih drugih svetitelja i da budemo oni koji se trude da u svom životu ispunjavaju zapovesti Božije ali isto tako da svedoče i da žive sa verom da je Bog jedan i da je zavoleo ovaj svet toliko da je poslao Sina svog Jedinorodnog da živi među nama i iskupi sve naše grehe tako da svako ko veruje u njega ne pogine nego da večno živi.

Episkop Gerasim se zahvalio gostima, preosvećenoj gospodi episkopu dalmatinskom Nikodimu i osečkopoljskom i baranjskom Heruvimu, protoprezviteru – stavroforu Petru Lukiću, protođakonu Radomiru Perčeviću, kao i članovima hora Prvog beogradskog pevačkog društva koji su svojim pojanjem uljepšali današnje Sabranje. Ovom prilikom vladika Gerasim odlikovao je Prvo Beogradsko Pevačko Društvo najvećim odlikovanjem eparhije gornjokarlovačke, ordenom novomučenika gornjokarlovačkih, za pružanje nesebične podrške i ljubavi dugi niz godina svim eparhiotima eparhije gornjokarlovačke. Orden je primio duhovnik ovog društva protoprezviter – stavrofor Petrar Lukić.

Naposletku, u ime PBPD, otac Petar Lukić uručio je vladici Gerasimu povelju – zahvalnicu, a protoprezviteru – stavroforu Goranu Petkoviću, parohu pulskom i današnjem svečaru, gramatu počasnog člana ovog pjevačkog društva.

Scroll To Top
Descargar musica