Архијереји Герасим, Никодим и Херувим богослужили у Пероју на празник Светог Спиридона Чудотвотрца

На празник Светог Спиридона Чудотворца епископа тримитунског служена је Света Архијерејска Литургија у Храму посвећеном овом светитељу у Пероју. Началствовао је Његово Преосвештенство епископ далматински г. Никодим, уз саслужење преосвећене господе епископа осечкопољског и барањског Херувима и горњокарловачког Герасима, свештенства и ђаконства из више епархија Српске Православне Цркве.

По завршетку заамвоне молитве освећени су славски дарови припремљени у част и спомен овог великог ранохришћанског светитеља, након чега се владика Никодим обратио вјерном народу између осталог рекавши:

По сведочанству из житија видимо да је Свети Спиридон Чудотворац чинио разна знана и незнана чудеса, тако смо и у данашњим црквеним песмама могли чути да је претворио змије у злато и тиме спасао једну целу породицу од глади. Међутим, оно што је најбитније за нас јесте да је Свети Спиридон сваким својим дахом и у читавом свом животу исповедао веру у Тројединога Бога, исповедао веру у Оца и Сина и Светога Духа. Тако видимо да је на Првом васељенском сабору потврдио веру својим учењем да је Бог Један, а то је: Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух, да су створили овај свет и све видљиво и невидљиво, да је Бог Отац својом вољом кроз Сина створио и Духом Светим усавршио овај свет и да сви ми који верујемо у Њега не погинемо него да имамо живот вечни. Исповедио је и говорио о томе да ми верујемо у Христа Распетога и Васкрслога, да верујемо да је то што је Бог даровао нама људима највећи дар кроз Васкрсење са којим и ми саваскрсавамо и кроз то задобијамо живот вечни. Ми бисмо браћо и сестре требали да следимо пример Светог Спиридона и многих других светитеља и да будемо они који се труде да у свом животу испуњавају заповести Божије али исто тако да сведоче и да живе са вером да је Бог један и да је заволео овај свет толико да је послао Сина свог Јединородног да живи међу нама и искупи све наше грехе тако да свако ко верује у њега не погине него да вечно живи.

Епископ Герасим се захвалио гостима, преосвећеној господи епископу далматинском Никодиму и осечкопољском и барањском Херувиму, протопрезвитеру – ставрофору Петру Лукићу, протођакону Радомиру Перчевићу, као и члановима хора Првог београдског певачког друштва који су својим појањем уљепшали данашње Сабрање. Овом приликом владика Герасим одликовао је Прво Београдско Певачко Друштво највећим одликовањем епархије горњокарловачке, орденом новомученика горњокарловачких, за пружање несебичне подршке и љубави дуги низ година свим епархиотима епархије горњокарловачке. Орден је примио духовник овог друштва протопрезвитер – ставрофор Петрар Лукић.

Напослетку, у име ПБПД, отац Петар Лукић уручио је владици Герасиму повељу – захвалницу, а протопрезвитеру – ставрофору Горану Петковићу, пароху пулском и данашњем свечару, грамату почасног члана овог пјевачког друштва.

Scroll To Top
Descargar musica