Slava Svetovaznesenjskog hrama u Kolariću

Hramovna slava – Vaznesenje Gospodnje svečano je proslavljena u Kolariću, 10. juna 2021. godine, i tom prilikom Svetu Arhijerejsku Liturgiju  je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim.

U toku Liturgije, na malom vhodu, Preosvećeni Episkop Gerasim je dosadašnjeg đakona Nebojšu Anđića proizveo u čin protođakona, zbog ukazanog truda, rada i odgovornosti prema dužnostima koje su mu poverene.

Episkopu Gerasimu su sasluživali: Arhimandrit Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić i protođakon Nebojša Anđić.

Po pročitanoj zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim je izvršio obred blagosiljanja koljiva i kolača, koji su prinjeti u slavu i čast Spasitelja Hrista.

U svojoj arhipastirskoj besedi, Episkop Gerasim je rekao: Ovim praznikom objašnjava se i tumači naše bitisanje i postojanje na zemlji, radi čega smo tu, radi čega je Gospod sišao sa neba, radi čega se obukao u telo sluge tj. u telo čoveka, a sve kako bi čoveka kao krunu stvaranja uzdigao do samih nebesa. Vaznesenjem Gospodnjim, završava se podvig spasenja našega koji je Gospod naš učinio radi nas ljudi, isto tako naša pala, ljudska priroda je uznesena sa desne strane Ocu. Svojim učenicima i apostolima, Gospod je u današnji dan poručio da ostanu u Jerusalimu dok se ne ispuni punoća Sveto Duha i potvrda da nikada, hrišćani nisu sami, već ih uvek kroz Crkvu prati i ispunjava Blagodat Svetoga Duha, a ta Blagodat nas uvek drži i vodi ovde na zemlji, Blagodat bez koje ništa ne bi ni bitisalo, ni živelo. Ona se – Blagodat, upravo projavljuje u Crkvi Hristovoj kroz Svetu Liturgiju i Tajne naše Crkve.

Scroll To Top
Descargar musica