Svečana Akademija odrežana na Sušaku i Rijeci

Svečana akademija u čast 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve održana je u subotu, dana 16. novembra tekuće godine, u organizaciji Crkvene opštine riječke na Rijeci, a povodom 80 godina od osvećenja hrama Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku.
Prvi deo akademije održan je u hramu Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku, nakon Svete Arhijerejske Liturgije.
Pozdravljajući prisutne Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, istakao je: „Danas, naša Episkopija gornjokarlovačka prinosi Svetom Savi skromni dar, jedan mali kamenčić u velelepnom mozaiku Božijem, prisećajući se Svetosavskog zaveta utemeljenog na rečima Spasiteljevim: “Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim” (Jn. 15, 12). Iz te ljubavi, pre osamdeset godina na Sušaku, uzvišenom mestu sa pogledom na plavo Jadransko more, naš narod podigao je hram u Slavu Božiju i u čast ugodnika NJegovog – Svetog velikomučenika Georgija pobedonosca. – istakao je episkop Gerasim.
Nakon toga, đakon Budimir Kokotović održao je predavanje na temu „Duhovni i kulturni značaj hrama Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku“, istakavši: „Na najuzvišenijem mestu iznad plavog Jadrana, gradnjom hrama Svetog velikomučenika Georgija, naši preci su po ko zna koji put pokazali sposobnost da se uključe u kulturni, prosvetni, duhovni, društveni i ekonomski život, ali i da svoj život u ovom gradu obeleže savremenim arhitektonskim dostignućem.“
Na kraju prvog dela akademije, prof. Borislav Božić održao je predavanje na temu „Ikone i njeno značenje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.
U popodnevnim časovima u svečanoj sali Vijećnice Grada Rijeke, usledila su predavanja „Etos Nemanjića“ arhimandrita mr Nauma (Milkovića), kao predavanje prof. dr Mirka Sajlovića na temu „Osam vekova hrišćanskog punoletstva srpskog naroda“.
Publici je predstavljeno delo „Vodič Arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine na Rijeci“ autorke dr Ljubinke Tošev Karpović.
Na karaju akademije u čast 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, kao i 80 godina od osvećenja hrama Svetog velikomučenika Georgija na Sušaku, prisutnima se obratio dr Nikola Ivaniš, zamenik gradonačelnika Grada Rijeke i prezviter Jovan Galamić.

Scroll To Top
Descargar musica