Свечана Академија одрежана на Сушаку и Ријеци

Свечана академија у част 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве одржана је у суботу, дана 16. новембра текуће године, у организацији Црквене општине ријечке на Ријеци, а поводом 80 година од освећења храма Светог великомученика Георгија на Сушаку.
Први део академије одржан је у храму Светог великомученика Георгија на Сушаку, након Свете Архијерејске Литургије.
Поздрављајући присутне Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, истакао је: „Данас, наша Епископија горњокарловачка приноси Светом Сави скромни дар, један мали каменчић у велелепном мозаику Божијем, присећајући се Светосавског завета утемељеног на речима Спаситељевим: “Да љубите једни друге као што ја вас љубим” (Јн. 15, 12). Из те љубави, пре осамдесет година на Сушаку, узвишеном месту са погледом на плаво Јадранско море, наш народ подигао је храм у Славу Божију и у част угодника Његовог – Светог великомученика Георгија победоносца. – истакао је епископ Герасим.
Након тога, ђакон Будимир Кокотовић одржао је предавање на тему „Духовни и културни значај храма Светог великомученика Георгија на Сушаку“, истакавши: „На најузвишенијем месту изнад плавог Јадрана, градњом храма Светог великомученика Георгија, наши преци су по ко зна који пут показали способност да се укључе у културни, просветни, духовни, друштвени и економски живот, али и да свој живот у овом граду обележе савременим архитектонским достигнућем.“
На крају првог дела академије, проф. Борислав Божић одржао је предавање на тему „Иконе и њено значење у Српској православној цркви“.
У поподневним часовима у свечаној сали Вијећнице Града Ријеке, уследила су предавања „Етос Немањића“ архимандрита мр Наума (Милковића), као предавање проф. др Мирка Сајловића на тему „Осам векова хришћанског пунолетства српског народа“.
Публици је представљено дело „Водич Архива Српске православне црквене општине на Ријеци“ ауторке др Љубинке Тошев Карповић.
На карају академије у част 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, као и 80 година од освећења храма Светог великомученика Георгија на Сушаку, присутнима се обратио др Никола Иваниш, заменик градоначелника Града Ријеке и презвитер Јован Галамић.

Scroll To Top
Descargar musica