Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja u Karlovcu

U nedelju 15. po Duhovima Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu.
Preosvećenom episkopu sasluživali su: protoprezviter – savrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

Nakon Evharistijskog Sabranja, vladika Gerasim se prigodnom besjedom obratio vjernicima rekavši: 

U današnjem jevanđelju smo čuli dvije najveće zapovijesti: “Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim” i “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”. Ovde, draga braćo i sestre, nije riječ o tjelesnoj ljubavi nego o savršenoj, kakvom samo Bog može da nas ljubi. Da bismo mogli pravilno voliti bližnjega moramo prvo znati voliti Boga, a voliti bližnjega svoga nije lako, jer bližnji nije samo član porodice nego svaki čovijek na svijetu. Gospod pak kaže da i neprijatelje svoje treba voliti, što je još teže – tu se draga braćo i sestre projavljuje savršena ljubav, božanska ljubav koja miluje i prašta. Neka Gospod svima nama da snage da tom pravom i i skrenom ljubavlju volimo na prvom mjestu Boga, a onda i svakoga bližnjega svoga, pa čak i neprijatelje svoje.

 

Scroll To Top
Descargar musica