Света Архијерејска Литургија у Саборном храму Светог Оца Николаја у Карловцу

У недељу 15. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки господин Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Оца Николаја Мирликијског у Карловцу.
Преосвећеном епископу саслуживали су: протопрезвитер – саврофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић, презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић.

Након Евхаристијског Сабрања, владика Герасим се пригодном бесједом обратио вјерницима рекавши: 

У данашњем јеванђељу смо чули двије највеће заповијести: “Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим” и “Љуби ближњега свога као самога себе”. Овде, драга браћо и сестре, није ријеч о тјелесној љубави него о савршеној, каквом само Бог може да нас љуби. Да бисмо могли правилно волити ближњега морамо прво знати волити Бога, а волити ближњега свога није лако, јер ближњи није само члан породице него сваки човијек на свијету. Господ пак каже да и непријатеље своје треба волити, што је још теже – ту се драга браћо и сестре пројављује савршена љубав, божанска љубав која милује и прашта. Нека Господ свима нама да снаге да том правом и и скреном љубављу волимо на првом мјесту Бога, а онда и свакога ближњега свога, па чак и непријатеље своје. 

Scroll To Top
Descargar musica