Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu u Plaškom

U četvrtak, 14. oktobra 2021. godine, Svetom Arhijerejskom Liturgijom u plaščanskom sabornom hramu, svečano i molitveno je proslavljen praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Svetim Evharistijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, uz sasluženje arhimandrita: Mihaila (Vukčevića) i Nauma (Milkovića), protoprezvitera-stavrofora: Miće Kostića, Radoslava Anđelića i Milidraga Stokanovića, protoprezvitera Milana Simića, prezvitera Slaviše Milinovića (Eparhija bihaćko-petrovačka), prezvitera Dragana Mihajlovića i protođakona Nebojše Anđića.

Nakon zaamvone molitve, Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vjernim narodom osvetio slavske darove – kolač i žito, koji su prineseni u slavu Božiju i u čast današnjeg praznika.
Po okončanom bogosluženju, Episkop Gerasim krstio je Angelinu Kremić, kćerku nadležnog paroha plaščanskog, jereja Saše Kremića.

Ljeto Gospodnje 2021. značajno je i u istorijskom kontekstu za Eparhiju gornjokarlovačku, što je u svojoj besjedi Preosvećeni Episkop i naglasio, jer upravo ove godine navršilo se tri stotine godina od kako je iz manastira Gomirja, Episkop Danilo (Ljubotina) prenio eparhijsko sjedište u Plaški 1721. godine.
Episkop Danilo Ljubotina, upokojio se u Plaškom, 29. januara 1739. godine, nakon dvadeset i pet godina upravljanja Eparhijom gornjokarlovačkom. Sahranjen je u Plaškom, u staroj drvenoj crkvi Svete Bogorodice. Bio je izdržljiv, neustrašiv i uporan. Iako sa malim školskim kvalifikacijama, urođenom inteligencijom i čestitim životom stekao je veliki ugled i ostao upamćen u narodu.
Episkop gornjokarlovački Danilo Jakšić (1750-1771), prenio je tijelo episkopa Danila Ljubotine, i položio u arhijerejsku kriptu Sabornog hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom.

Scroll To Top
Descargar musica