Света Архијерејска Литургија у Саборном храму у Плашком

У четвртак, 14. октобра 2021. године, Светом Архијерејском Литургијом у плашчанском саборном храму, свечано и молитвено је прослављен празник Покрова Пресвете Богородице.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим, уз саслужење архимандрита: Михаила (Вукчевића) и Наума (Милковића), протопрезвитера-ставрофора: Миће Костића, Радослава Анђелића и Милидрага Стокановића, протопрезвитера Милана Симића, презвитера Славише Милиновића (Епархија бихаћко-петровачка), презвитера Драгана Михајловића и протођакона Небојше Анђића.

Након заамвоне молитве, Епископ Герасим је заједно са свештенством и вјерним народом осветио славске дарове – колач и жито, који су принесени у славу Божију и у част данашњег празника.
По окончаном богослужењу, Епископ Герасим крстио је Ангелину Кремић, кћерку надлежног пароха плашчанског, јереја Саше Кремића.

Љето Господње 2021. значајно је и у историјском контексту за Епархију горњокарловачку, што је у својој бесједи Преосвећени Епископ и нагласио, јер управо ове године навршило се три стотине година од како је из манастира Гомирја, Епископ Данило (Љуботина) пренио епархијско сједиште у Плашки 1721. године.
Епископ Данило Љуботина, упокојио се у Плашком, 29. јануара 1739. године, након двадесет и пет година управљања Епархијом горњокарловачком. Сахрањен је у Плашком, у старој дрвеној цркви Свете Богородице. Био је издржљив, неустрашив и упоран. Иако са малим школским квалификацијама, урођеном интелигенцијом и честитим животом стекао је велики углед и остао упамћен у народу.
Епископ горњокарловачки Данило Јакшић (1750-1771), пренио је тијело епископа Данила Љуботине, и положио у архијерејску крипту Саборног храма Ваведења Пресвете Богородице у Плашком.

Scroll To Top
Descargar musica