Sveta Arhijerejska Liturgija u Karlovcu

U nedelju 9. po Duhovima, 22. avgusta 2021. godine, kada molitveno proslavljamo Svetog apostola Matiju i Svetog mučenika Antonija, NJegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim načalstvovao je Svetim evharistijskim sabranjem u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Čudotvorca u Karlovcu.

Preosvećenom Episkopu Gerasimu su sasluživali: protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša Anđić.

Pre početka Svete Liturgije, Episkop Gerasim je g. Nemanju Lipića iz Teslića, studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertvilu, rukoproizveo u čin čteca.

Po okončanju sabranja, Episkop Gerasim je u svojoj arhipastirskoj besedi istakao: Gospod je tvorac Neba i zemlje, sve vidljive i nevidljive tvari i sveta ovoga na kome postojimo, Gospod je Tvorac i Gospodar života naših, Gospodar je prirode i svega u njoj. Današnje Jevanđelje u kome imamo primer apostola Petra, upravo govori o tome da je Gospod Gospodar svega onoga što je stvorio pod podebesjem, vaskrsavao je mrtve, a pored toga stišavao je prirodu, bure, vetrove, mora. Mnoge crkvene pesme i himne upravo govore da Gospod pobeđuje zakon prirode, i u današnjoj priči jevanđelskoj Gospod nadilazi zakon prirode, jer kada su učenici bili na polovini jezera, jezero se uzbrkalo i postojala je opasnost da se učenici potope, u svome strahu učenici su pozivali Gospoda da im pomogne, Gospod je hodajući po povrišini uzburkanog jezera pokazao da je upravo On Tvorac sve tvari i da sve biva promislom Božijim, uveravajući i ovim događajem da učenici NJegovi ne sumnjaju u NJega kao Sina Božijeg, i upravo ova jevanđelska priča svedoči da je Bog naš Životodavac.

Scroll To Top
Descargar musica