Света Архијерејска Литургија у Карловцу

У недељу 9. по Духовима, 22. августа 2021. године, када молитвено прослављамо Светог апостола Матију и Светог мученика Антонија, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Оца Николаја Чудотворца у Карловцу.

Преосвећеном Епископу Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и протођакон Небојша Анђић.

Пре почетка Свете Литургије, Епископ Герасим је г. Немању Липића из Теслића, студента Православног богословског факултета Светог Саве у Либертвилу, рукопроизвео у чин чтеца.

По окончању сабрања, Епископ Герасим је у својој архипастирској беседи истакао: Господ је творац Неба и земље, све видљиве и невидљиве твари и света овога на коме постојимо, Господ је Творац и Господар живота наших, Господар је природе и свега у њој. Данашње Јеванђеље у коме имамо пример апостола Петра, управо говори о томе да је Господ Господар свега онога што је створио под подебесјем, васкрсавао је мртве, а поред тога стишавао је природу, буре, ветрове, мора. Многе црквене песме и химне управо говоре да Господ побеђује закон природе, и у данашњој причи јеванђелској Господ надилази закон природе, јер када су ученици били на половини језера, језеро се узбркало и постојала је опасност да се ученици потопе, у своме страху ученици су позивали Господа да им помогне, Господ је ходајући по повришини узбурканог језера показао да је управо Он Творац све твари и да све бива промислом Божијим, уверавајући и овим догађајем да ученици Његови не сумњају у Њега као Сина Божијег, и управо ова јеванђелска прича сведочи да је Бог наш Животодавац.

Scroll To Top
Descargar musica