Prvo liturgijsko sabranje pod svodovima novog hrama

Praznik Sv. Spiridona Čudotvorca, patrona petrinjskog hrama i nebeskog pokrovitelja grada Petrinje, svečano je proslavljen liturgijskim sabranjem kojim je načalstvovao protoprezviter-stavrofor Slaviša Simaković, paroh kostajnički uz sasluženje prezvitera Gorana Kalamande, paroha glinskog i protoprezvitera Saše Umićevića, nadležnog paroha petrinjskog.

U prisustvu većeg broja vernog naroda iz Hrvatske, Srbije i rasejanja, uznete su molitve blagodarnosti za sva dobra kojima nas Gospod svakodnevno daruje, ali i na jednom posebnom daru, odnosno na novoizgrađenom hramu pod čijim svodovima se na početku prazničnog dana blagodatno evharistijski proslavi Ime Trojednog Boga i u Njemu svetog Spiridona Čudotvorca. Duhovnu radost prazničnog dana svojim prisustvom uveličali su g. Boris Milošević potpredsednik Vlade R. Hrvatske, g. Davor Trkulja ministar savetnik i otpravnik poslova pri Ambasadi R. Srbije u Zagrebu i g. Milorad Pupovac saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Milošću Božijom i molitvenim zastupništvom patrona petrinjskog hrama, nakon punih 30 godina služenja u improvizovanim bogoslužbenim prostorima otvorena su vrata hrama koji se iz pepela diže, te će se sa blagoslovom Episkopa gorokarlovačkog g. Gerasima u njemu vršiti sva bogosluženja i molitvoslovlja do okončanja obnove preostalih hramova petrinjske parohije, stradalih u razornom zemljotresu sa kraja 2020. godine.

Služenjem prve svete Liturgije obeležena su i dva tužna jubileja, 80 godina od rušenja prvog hrama Sv. Spiridona iz 1785. godine i 30 godina od miniranja drugog hrama iz 1976. godine, sećajući se tragičnih događaja ali i svih onih koji se ugradiše u ta dva sveta hrama. Neka bi dao Bog da se nazovemo dostojnim potomcima naših predaka, koji svojim životima, a mnogi od njih i mučeničkom končinom posvedočoše svoje pravoslavno ime.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu završetak izgradnje hrama Sv. Spiridona, kojim ćemo i pred Bogom i pred ljudima pokazati svoje jedinstvo.

Pomoć se može uplatiti na račun Crkvene opštine Petrinja

OTP banka d.d.
IBAN – HR0824070001188020310
SWIFT COD: OTPVHR2X

Protoprezviter Saša Umićević, paroh petrinjski

Scroll To Top
Descargar musica