Прво литургијско сабрање под сводовима новог храма

Празник Св. Спиридона Чудотворца, патрона петрињског храма и небеског покровитеља града Петриње, свечано је прослављен литургијским сабрањем којим је началствовао протопрезвитер-ставрофор Славиша Симаковић, парох костајнички уз саслужење презвитера Горана Каламанде, пароха глинског и протопрезвитера Саше Умићевића, надлежног пароха петрињског.

У присуству већег броја верног народа из Хрватске, Србије и расејања, узнете су молитве благодарности за сва добра којима нас Господ свакодневно дарује, али и на једном посебном дару, односно на новоизграђеном храму под чијим сводовима се на почетку празничног дана благодатно евхаристијски прослави Име Троједног Бога и у Њему светог Спиридона Чудотворца. Духовну радост празничног дана својим присуством увеличали су г. Борис Милошевић, потпредседник Владе Р. Хрватске, г. Давор Тркуља, министар саветник и отправник послова при Амбасади Р. Србије у Загребу и г. Милорад Пуповац, саборски заступник и председник Српског народног вијећа у Загребу.

Милошћу Божијом и молитвеним заступништвом патрона петрињског храма, након пуних 30 година служења у импровизованим богослужбеним просторима отворена су врата храма који се из пепела диже, те ће се са благословом Епископа горокарловачког г. Герасима у њему вршити сва богослужења и молитвословља до окончања обнове преосталих храмова петрињске парохије, страдалих у разорном земљотресу са краја 2020. године.

Служењем прве свете Литургије обележена су и два тужна јубилеја, 80 година од рушења првог храма Св. Спиридона из 1785. године и 30 година од минирања другог храма из 1976. године, сећајући се трагичних догађаја али и свих оних који се уградише у та два света храма. Нека би дао Бог да се назовемо достојним потомцима наших предака, који својим животима, а многи од њих и мученичком кончином посведочоше своје православно име.

Овим путем позивамо све људе добре воље да помогну завршетак изградње храма Св. Спиридона, којим ћемо и пред Богом и пред људима показати своје јединство.

Помоћ се може уплатити на рачун Црквене општине Петриња

OTP banka d.d.
IBAN – HR0824070001188020310
SWIFT COD: OTPVHR2X

Протопрезвитер Саша Умићевић, парох петрињски

Scroll To Top
Descargar musica