Pomen nevino stradalim žrtvama ustaškog terora u glinskoj crkvi

Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim služio je danas parastos u spomen-kosturnici na pravoslavnom groblju u Glini za više od 2.000 Srba sa Korduna i Banije koji su zvjerski ubijeni u maju i avgustu 1941. godine. Prije parastosa Episkop Gerasim osvetio је Krst koji je postavljen na obnovljenu spomen-kosturnicu. Preosvećenom episkopu su sasluživali: protoprezviter Mile Ristić, prezviter Saša Lončina i protođakon Nebojša Anđić.

Parastosu je prisustvovao i predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je položio vijenac, kao potomak srpskih žrtava koje su zvjerski poklale ustaše 1941. godine. Takođe su prisustvovali i predstavnici vlasti grada Gline, delegacija Vijeća nacionalnih manjina iz Zagreba, delegacija Vlade Hrvatske, te delegacija Ambasade Srbije u Zagrebu.

Predsjednik Vijeća nacionalnih manjina grada Gline Milan Martinović zahvalio je Vladi Republike Srpske i premijeru Radovanu Viškoviću za sredstva kojima je obnovljena spomen-kosturnica u Glini prošle godine, a prisutne je pozdravila i potpredsjednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga.

Scroll To Top
Descargar musica