Помен невино страдалим жртвама усташког терора у глинској цркви

Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим служио је данас парастос у спомен-костурници на православном гробљу у Глини за више од 2.000 Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941. године. Прије парастоса Епископ Герасим осветио је Крст који је постављен на обновљену спомен-костурницу. Преосвећеном епископу су саслуживали: протопрезвитер Миле Ристић, презвитер Саша Лончина и протођакон Небојша Анђић.

Парастосу је присуствовао и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је положио вијенац, као потомак српских жртава које су звјерски поклале усташе 1941. године. Такође су присуствовали и представници власти града Глине, делегација Вијећа националних мањина из Загреба, делегација Владе Хрватске, те делегација Амбасаде Србије у Загребу.

Предсједник Вијећа националних мањина града Глине Милан Мартиновић захвалио је Влади Републике Српске и премијеру Радовану Вишковићу за средства којима је обновљена спомен-костурница у Глини прошле године, а присутне је поздравила и потпредсједница Владе Хрватске Ања Шимпрага.

Scroll To Top
Descargar musica