Osvećenje temelja hrama u Petrinji

Nakon 28 godina od miniranja hrama Sv. Spiridona Čudotvorca i služenja u dnevnoj sobi parohijskog doma, na praznik Sv. Mučenika Kalistrata, 10. oktobra 2019. godine, iz srca i duša okupljenog vernog naroda petrinjske parohije, moglo se čuti radosno klicanje „kako je divno Gospode kad hram vaskrsava!”.
U svojstvu domaćina, Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima dočekao je protojerej Saša Umićević, paroh petrinjski sa najmlađim članovima KUD-a „Zvuci Banije“, koji su rečima „Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje!“, Episkopu Gerasimu poželeli toplu dobrodošlicu. Nakon svečanog dočeka, usledio je čin osvećenja temelja hrama koji se po četvrti put podiže u centru grada Petrinje. Budući da je čak tri puta građen i sva tri puta bivao do temelja razaran, ovaj hram je kroz svoju 234 godine dugu istoriju delio mučeničku sudbinu svog naroda, podižući se svakog puta kao feniks iz pepela.
U duhu psalmopojca Davida vapila je duša vernog naroda za svojim svetim hramom u kojem bi ostvarivali zajednicu sa živim Bogom, ponavljajući reči ovog svetog cara: „Kao što košuta hita izvorima gorkim, tako je duša moja žedna Tebe, žedna je duša moja Boga Živoga“.
Uz sasluženje protosinđela Atanasija (Gatala) iz Eparhije sremske, arhimandrita Nauma (Milkovića), protojereja-stavrofora Radoslava Anđelića, arhijerejskog namesnika karlovačkog, protojereja-stavrofora Slaviše Simakovića, paroha kostajničkog, protojereja Mile Ristića, paroha topličkog, jereja Branka Santrača, paroha kolarićkog, jereja Gorana Kalamande, paroha glinskog i đakona Budimira Kokotovića iz Karlovca, čin osvećenja temelja izvršio je Episkop Gerasim. Svojim prisustvom ovu duhovnu radost uveličali su i fra Petar Žagar iz samostana Sv. Antuna Padovanskog u Hr. Čuntiću, dekan petrinjskog dekanata prečasni Josip Samaržija iz crkve Sv. Lovre mučenika u Petrinji, gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović, zamenica gradonačelnika dr. Viktorija Kaleb, predsednik Vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević i direktori gradskih javnih preduzeća.
Nakon osvećenja temelja, Episkop Gerasim se obratio vernom narodu, izrazivši pri tome svoja nadanja „da će ovaj hram biti mesto sabiranja, propovedi Jevanđelja i ljubavi, jer nas tome uči Sv. Spiridon i svi sveti oci koji su čitav svoj život posvetili LJubavi Božijoj, ljubavi prema bližnjemu svome, a na to nas obavezuju zapovesti koje nam je Gospod dao“. Kako je istakao „izgradnja svetog hrama za pravoslavne Srbe znači i jedan vid sigurnosti u smislu da se stanje uveliko promenilo u odnosu na nekadašnja vremena, u odnosu na prilike i neprilike“.
Prilikom davanja izjave za medije, gradonačelnik gospodin Darinko Dumbović istakao je sledeće: „Možemo reći da smo prisustvovali jednom događaju koji vraća ono što treba imati svaki narod, što treba imati svaki grad, a manje-više znamo da smo u ovim krajevima puno puta bili različiti i da u toj različitosti, gledajući kroz veru, kulturu i tradiciju, taj naš zajednički život sada dolazi do punog izražaja. Dati čoveku da je slobodan, da ima svoju slobodu, to ne bi trebalo biti pitanje civilizacije. Međutim, ono što znamo kroz noviju istoriju, jeste da su odnosi bili izuzetno loši i sada ih treba graditi. U tim odnosima znamo da su uvek postojali pojedinci koji su to rušili i postoje pojedinci, odnosno ljudi koji su i graditelji. Želim da vidim čoveka koji veruje kroz ljubav, kroz bolje danas i sutra i da svako da svoj doprinos kako bismo se na kraju pokazali boljim ljudima za budućnost svih generacija u Gradu Petrinji.“
Nakon čina osvećenja, trudom vrednih parohijanki, za sve prisutne pripremljeno je posluženje. Radost današnjeg dana uveličao je i nastup najmlađih članova KUD-a „Zvuci Banije“ iz Jabukovca.

Scroll To Top
Descargar musica