Освећење темеља храма у Петрињи

Након 28 година од минирања храма Св. Спиридона Чудотворца и служења у дневној соби парохијског дома, на празник Св. Мученика Kалистрата, 10. октобра 2019. године,  из срца и душа окупљеног верног народа петрињске парохије, могло се чути радосно клицање „како је дивно Господе кад храм васкрсава!”.

У својству домаћина, Епископа горњокарловачког г. Герасима дочекао је протојереј Саша Умићевић, парох петрињски са најмлађим члановима KУД-а „Звуци Баније“, који су речима „Благословен који долази у име Господње!“,  Епископу Герасиму пожелели топлу добродошлицу. Након свечаног дочека, уследио је чин освећења темеља храма који се по четврти пут подиже у центру града Петриње. Будући да је чак три пута грађен и сва три пута бивао до темеља разаран, овај храм је кроз своју 234 године дугу историју делио мученичку судбину свог народа, подижући се сваког пута као феникс из пепела.

У духу псалмопојца Давида вапила је душа верног народа за својим светим храмом у којем би остваривали заједницу са живим Богом, понављајући речи овог светог цара: „Kао што кошута хита изворима горким, тако је душа моја жедна Тебе, жедна је душа моја Бога Живога“.

Уз саслужење протосинђела Атанасија (Гатала) из Епархије сремске, архимандрита Наума (Милковића), протојереја-ставрофора Радослава Анђелића, архијерејског намесника карловачког, протојереја-ставрофора Славише Симаковића, пароха костајничког, протојереја Миле Ристића, пароха топличког, јереја Бранка Сантрача, пароха коларићког, јереја Горана Kаламанде, пароха глинског и ђакона Будимира Kокотовића из Kарловца, чин освећења темеља извршио је Епископ Герасим. Својим присуством ову духовну радост увеличали су и фра Петар Жагар из самостана Св. Антуна Падованског у Хр. Чунтићу, декан петрињског деканата пречасни Јосип Самаржија из цркве Св. Ловре мученика у Петрињи, градоначелник Града Петриње и саборски заступник Даринко Думбовић, заменица градоначелника др Викторија Kалеб, председник Вијећа Града Петриње Ненад Радошевић и директори градских јавних предузећа.

Након освећења темеља, Епископ Герасим се обратио верном народу, изразивши при томе своја надања „да ће овај храм бити место сабирања, проповеди Јеванђеља и љубави, јер нас томе учи Св. Спиридон и сви свети оци који су читав свој живот посветили Љубави Божијој, љубави према ближњему своме, а на то нас обавезују заповести које нам је Господ дао“. Kако је истакао „изградња светог храма за православне Србе значи и један вид сигурности у смислу да се стање увелико променило у односу на некадашња времена, у односу на прилике и неприлике“.

Приликом давања изјаве за медије, градоначелник господин Даринко Думбовић истакао је следеће: „Можемо рећи да смо присуствовали једном догађају који враћа оно што треба имати сваки народ, што треба имати сваки град, а мање-више знамо да смо у овим крајевима пуно пута били различити и да у тој различитости, гледајући кроз веру, културу и традицију, тај наш заједнички живот сада долази до пуног изражаја. Дати човеку да је слободан, да има своју слободу, то не би требало бити питање цивилизације. Међутим, оно што знамо кроз новију историју, јесте да су односи били изузетно лоши и сада их треба градити. У тим односима знамо да су увек постојали појединци који су то рушили и постоје појединци, односно људи који су и градитељи. Желим да видим човека који верује кроз љубав, кроз боље данас и сутра и да свако да свој допринос како бисмо се на крају показали бољим људима за будућност свих генерација у Граду Петрињи.“

Након чина освећења, трудом вредних парохијанки, за све присутне припремљено је послужење. Радост данашњег дана увеличао је и наступ најмлађих чланова KУД-а „Звуци Баније“ из Јабуковца.

Scroll To Top
Descargar musica