Obnova hramova na Koreničkoj parohiji

I u 2019. godini nastavilo se sa obnovom hramova na Koreničkoj parohiji.

Najviše se odmaklo u obnovi na hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Vrelu, koji je građevinski potpuno obnovljen. Ove godine je završena konstruktivna izmjena i obnova kape zvonika. Ostaje da se uradi ograda oko hrama zajedno s portom i kompletan ikonostas sa ostatkom inventara za hram. Radovi su plaćeni sredstvima Ministarstva Kulture RH, Općine Plitvička Jezera, VSNM Općine Plitvička Jezera, privatnim ugostiteljima Koreničke parohije te vjernog naroda.

Napokon je i hram Sv Arhangela Mihaila i Gavrila u Gradini Koreničkoj dočekao početak obnove. Hram je porušen 1943. i prošle godine je počela obnova, postavljanjem skele i kupnjom djela materijala.

Ove godine je urađena nova kapa na zvoniku pokrivena bakrom i građevinski saniran dio zvonika, te postavljeni prozori-rebrenice na samom zvoniku. Zvonik je obnovljen sredstvima Ministarstva Kulture RH i  Opštine Plitvička Jezera. Bakrani krst je prilog G. Milana Price iz Korenice, G. Milorada Cvijanovića iz Zagreba (rodom iz Dervente) i G. Zorana Grbića iz Plitvica Sela.

Planiramo sljedeće godine nastavak sanacije zvonika i zidova hrama

Obnavlja se i najstariji hram na porohiji u Jošanima. Hram Rođenja Sv. Jovana Krstitelja (“mala crkva”, kako je narod zove), je izgrađen 1701.g. i bilo je potrebno da se uradi prilazni put i potporni zid, da bi se moglo početi s obnovom, što je i urađeno proteklih godina .Obnova je počela uklanjanjem dotrajale, stare krovne konstrukcije i sanacijom zida crkve, te izradom cerklaža.. Ove godine je stavljena nova krovna konstrukcija i zatege (španeri,zatezači).

Sledeće godine treba de se pokrije šimlom i ugradi stolarija.

Obnovu sufinansira Ministarstvo Kulture RH, općina Udbina i vjerni narod.

U Mutiliću crkva Preobraženja Gospodnjeg je potpuno očišćena i popravljeni su zidovi na kompletnoj crkvi, te urađen cerklaž sa profilacijom. Crkva je obnavljanja sredstvima Ministarstva Kulture RH, VSNM Ličko-senjske županije i vjernog naroda.

Sljedeće godine planiramo početi zidati zvonik.

Na crkvi Sv. Velikomučenika Georgija u D. Mekinjaru i Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Svračkovom Selu se poslje čišćenja i uklanjanja nestabilnih djelova zidova pristupilo obnovi i sanaciji istih. Crkve se obnavljanju sredstvima Ministarstva Kulture RH i vjernog naroda.

Sljedeće godine je u planu nastavak sanacije zidova.

Obnova svih 6 hramova se radi po projektnoj dokumentaciji, koju je odobrio nadležni Konzervatorski Odjel, Ministarstva Kulture RH iz Gospića.

 

Molimo sve ljude dobre volje da svojim prilozima pomognu obnove naših svetinja.

 

Prilozi za obnovu hramova se mogu uplatiti na račun Crkvene Opoćine Korenica.

 

 

 

Uplata iz inostranstva:   SPC u Hrvatskoj, CO Korenica, Vranovača 52

                                       53 230 Korenica

                                       IBAN: HR7124020061100275279

                                       SWIFT CODE: ESBCHR22

 

 

                            Erste Banka d.d., Jadranski Trg 3a, 51 00 Rijeka

 

 

Kunska uplata: CO Korenica, Vranovača 52, 53 230 Korenica

                         IBAN: HR7124020061100275279

 

Molimo u napomenu staviti ” prilog za crkvu u …….”, ovisno koju crkvu pomažete.

 

Pitanja vezana za obnovu i priloge možete postavlajti na mail:  [email protected] ili na mob. br. 00385 (0) 95 806 18 38.

 

 

protonamesnik Nikola Malobabić

 

Scroll To Top
Descargar musica