Обнова храмова на Кореничкој парохији

И у 2019. години наставило се са обновом храмова на Кореничкој парохији.

Највише се одмакло у обнови на храму Успења Пресвете Богородице у Врелу, који је грађевински потпуно обновљен. Ове године је завршена конструктивна измјена и обнова капе звоника. Остаје да се уради ограда око храма заједно с портом и комплетан иконостас са остатком инвентара за храм. Радови су плаћени средствима Министарства Културе РХ, Опћине Плитвичка Језера, ВСНМ Опћине Плитвичка Језера, приватним угоститељима Кореничке парохије те вјерног народа.

Напокон је и храм Св Архангела Михаила и Гаврила у Градини Кореничкој дочекао почетак обнове. Храм је порушен 1943. и прошле године је почела обнова, постављањем скеле и купњом ђела материјала.
Ове године је урађена нова капа на звонику покривена бакром и грађевински саниран дио звоника, те постављени прозори-ребренице на самом звонику. Звоник је обновљен средствима Министарства Културе РХ и Општине Плитвичка Језера. Бакрани крст је прилог Г. Милана Прице из Коренице, Г. Милорада Цвијановића из Загреба (родом из Дервенте) и Г. Зорана Грбића из Плитвица Села.
Планирамо сљедеће године наставак санације звоника и зидова храма.

Обнавља се и најстарији храм на порохији у Јошанима. Храм Рођења Св. Јована Крститеља (“мала црква”, како је народ зове), је изграђен 1701.г. и било је потребно да се уради прилазни пут и потпорни зид, да би се могло почети с обновом, што је и урађено протеклих година .Обнова је почела уклањањем дотрајале, старе кровне конструкције и санацијом зида цркве, те израдом церклажа.. Ове године је стављена нова кровна конструкција и затеге (шпанери,затезачи).
Следеће године треба де се покрије шимлом и угради столарија.
Обнову суфинансира Министарство Културе РХ, опћина Удбина и вјерни народ.

У Мутилићу црква Преображења Господњег је потпуно очишћена и поправљени су зидови на комплетној цркви, те урађен церклаж са профилацијом. Црква је обнављања средствима Министарства Културе РХ, ВСНМ Личко-сењске жупаније и вјерног народа.
Сљедеће године планирамо почети зидати звоник.

На цркви Св. Великомученика Георгија у Д. Мекињару и Цркви Успења Пресвете Богородице у Сврачковом Селу се посље чишћења и уклањања нестабилних ђелова зидова приступило обнови и санацији истих. Цркве се обнављању средствима Министарства Културе РХ и вјерног народа.
Сљедеће године је у плану наставак санације зидова.

Обнова свих 6 храмова се ради по пројектној документацији, коју је одобрио надлежни Конзерваторски Ођел, Министарства Културе РХ из Госпића.
Молимо све људе добре воље да својим прилозима помогну обнове наших светиња.

Прилози за обнову храмова се могу уплатити на рачун Црквене Опоћине Кореница

Уплата из иностранства:
SPC u Hrvatskoj, CO Korenica, Vranovača 52
53 230 Korenica
IBAN: HR7124020061100275279
SWIFT CODE: ESBCHR22; Erste Banka d.d., Јадрански Трг 3а, 51 00 Ријека

Кунска уплата:

CO Korenica, Vranovača 52, 53 230 Korenica; IBAN: HR7124020061100275279

Молимо у напомену ставити ” прилог за цркву у …….“, овисно коју цркву помажете.

Питања везана за обнову и прилоге можете поставлајти на маил: [email protected] или на моб. бр. 00385 (0) 95 806 18 38.

протонамесник Никола Малобабић

Scroll To Top
Descargar musica