Naučno-vaspitna ekskurzija učenika vjeronauke parohije srpskomoravičke

          U sklopu planiranog programa pravoslavnog vjeronauka učenici osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Vrbovskog i „Nikola Tesla“ iz Moravica od petog do osmog razreda, blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog gospodina Gerasima, predvođeni parohom srpskomoravičkim i vjeroučiteljem protojerejem-stavroforom Jelenkom Stojanovićem kao i pedagogom i nastavnicima navedenih škola, posjetili su Beograd i poklonili se svetinjama grada. Nešto iza podne stigli smo u Beograd i uputili se hramu Svetoga Save. Monumentalnost i umjetnička savršenost kako hrama tako i kripte ostavili su neizbrisivi dojam na učenike i nastavnike, pa i skoro dva sata poklonjenja hramu i razgledavannja govore da je on mnogo više od onoga što su mogli teoretski da čuju i dožive na časovima vjeronauka i preko raznih filmova o hramu. Plan i program putovanja bio je neumoljiv, pa okrenuti pogledima na velelepno zdanje hrama noseći utiske i ljepotu duhovne radosti, odlazimo prema Savskom trgu na razgledavanje spomenika Ocu srpske državnosti i Svetoga Save – Stefanu Nemanji (Svetom Simeonu). Nakon razgledavanja veličanstvenog spomenika inače djelo ruskog skulptora Aleksandra Julijanoviča Rukavišnjikova i kraćeg zadržavanja put nas vodi manastiru Rakovica. Uz susretljivost i prijatan doček u manastiru učenici su upoznati sa istorijom ove svetinje, a zatim se i poklonili grobovima srpskih patrijaraha Dimitrija i Pavla.

          Drugi dan posjete Beogradu počeo je obilaskom Kalemegdana kao i crkvi Ružici i kapeli Svete Petke, gdje nas je nadležni paroh upoznao sa prošlošću ovih svetinja koje kao i tvrđava u kojoj su smještene, odolevaju vremenu i svjedoče prisustvo Božije ljubavi i blagodati. Sa Kalemegdana olazimo u Saborni hram, a zatim u Muzej Srpske Pravoslavne Crkve u Patrijaršiji, gdje nas je naš domaćin i veoma prijatna i domaćinski raspoložena kustosica muzeja provela kroz stalnu postavku izloženih predmeta od neprocenjive vrednosti, koji prikazuju istorijat Srpske Pravoslavne Crkve od Stefana Nemanje i Svetog Save, pa sve do novijih dana. Zahvaljujući se na veoma srdačnom i iscrpnom izlaganju u muzeju odlazimo u Galeriju izložbe studenata prve i druge godine Likovne akademije.

          Posjetom Galeriji likovne umjetnosti je završen naš posjet Beogradu, a svi zajedno puni utisaka, dojmova i saznanja vraćamo se radosni i zahvalni Gospodu što smo planirano i u potpunosti realizirali. Zahvalljujemo se profesoru Milanu Vukeliću koji nam se i pridružio u manstiru Rakovica, a koji je posredovao oko plaćanja prevoza učenika od strane Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba, kome smo takođe neizmerno zahvalni. I na kraju posebno se zahvaljujemo Gospodinu Dušku Rajnoviću vlasniku firme „RINOL“ iz Beograda koji nam je platio prenoćište kao i što nam je obezbedio vodiča, koji nam je sve vreme našeg boravka u Beogradu bio na raspolaganju.

Paroh prot.stav. Jelenko Stojanović

Scroll To Top
Descargar musica