Научно-васпитна екскурзија ученика вјеронауке парохије српскоморавичке

          У склопу планираног програма православног вјеронаука ученици основних школа „Иван Горан Ковачић“ из Врбовског и „Никола Тесла“ из Моравица од петог до осмог разреда, благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког господина Герасима, предвођени парохом српскоморавичким и вјероучитељем протојерејем-ставрофором Јеленком Стојановићем, као и педагогом и наставницима наведених школа, посјетили су Београд и поклонили се светињама града. Нешто иза подне стигли смо у Београд и упутили се храму Светога Саве. Монументалност и умјетничка савршеност како храма тако и крипте оставили су неизбрисиви дојам на ученике и наставнике, па и скоро два сата поклоњења храму и разгледаванња говоре да је он много више од онога што су могли теоретски да чују и доживе на часовима вјеронаука и преко разних филмова о храму. План и програм путовања био је неумољив, па окренути погледима на велелепно здање храма носећи утиске и љепоту духовне радости, одлазимо према Савском тргу на разгледавање споменика Оцу српске државности и Светога Саве – Стефану Немањи (Светом Симеону). Након разгледавања величанственог споменика иначе дјело руског скулптора Александра Јулијановича Рукавишњикова и краћег задржавања пут нас води манастиру Раковица. Уз сусретљивост и пријатан дочек у манастиру ученици су упознати са историјом ове светиње, а затим се и поклонили гробовима српских патријараха Димитрија и Павла.

          Други дан посјете Београду  почео је обиласком Калемегдана као и цркви Ружици и капели Свете Петке, гдје нас је надлежни парох упознао са прошлошћу ових светиња које као и тврђава у којој су смјештене, одолевају времену и свједоче присуство Божије љубави и благодати. Са Калемегдана олазимо у Саборни храм, а затим у Музеј Српске Православне Цркве у Патријаршији, гдје нас је наш домаћин и веома пријатна и домаћински расположена кустосица музеја провела кроз сталну поставку изложених предмета  од непроцјењиве вриједности, који приказују историјат Српске Православне Цркве од Стефана Немање и Светог Саве, па све до новијих дана. Захваљујући се на веома срдачном и исцрпном излагању у музеју одлазимо у Галерију изложбе студената прве и друге године Ликовне академије.

          Посјетом Галерији ликовне умјетности је завршен  наш посјет Београду, а сви заједно пуни утисака, дојмова и сазнања враћамо се радосни и захвални Господу што смо планирано и у потпуности реализирали. Захвалљујемо се професору Милану Вукелићу који нам се и придружио у манстиру Раковица, а  који је посредовао око плаћања превоза ученика од стране Српског демократског форума из Загреба, коме смо такође неизмерно захвални. И на крају посебно се захваљујемо Господину Душку Рајновићу власнику фирме „РИНОЛ“  из Београда који нам је платио преноћиште као и што нам је обезбедио водича, који нам је све време нашег боравка у Београду био на располагању.

                                                                                     Парох прот.став. Јеленко Стојановић

 

Scroll To Top
Descargar musica