Navečerje praznika Svetog Danila ispovjednika karlovačkog i plaščanskog

Neustrašivog vesnika pravoslavne vere pokazao si Crkvi, Gospode, prepodobnog oca našeg Danila, koji primerom hrabrosti protiv klevetnika prave vere, neprestano utvrđuje narod tvoj. Njegovim molitvama, prosveti nas božanskom svetlošću da te hvalimo, Hriste, Spasitelju duša naših. (Stihira na Gospodi vozvah, Svetom Danilu Ispovedniku)

Svešteni spomen Svetog oca Danila Ispovednika, Episkopa karlovačkog i plaščanskog, a blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, 08. februara 2022. godine.

Svečano i molitveno praznovanje počelo je večernjim bogosluženjem sa petohljebnicom na kojem je načalstvovao Preosvećeni vladika Gerasim, a kome su sasluživali protoprezviter-stavrofor Radoslav Anđelić, protoprezviter Darko Dugonjić i protođakon Nebojša Anđić u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu.

Poput mnogih ispovednika, nesumnjivo je svedok Hristovog vaskrsenja i Sveti Danilo, koga je proto karlovački Manojlo Grbić u svome delu „Karlovačko vladičanstvo“ iz 1891. godine opisao sledećim rečima: „narod ovog vladiku i danas zove „sveti vladika Jakšić“, i od svijeh ostalih vladika ostao je on u najljepšoj uspomeni kod našeg naroda.“ Vladika gornjokarlovački Danilo „živeo je strogo kaluđerski. Neprestano je postio po kaluđerskim pravilima, mesa nije jeo nikada od kako se zakaluđerio. On je vrlo malo na sebe trošio, pa je i od svojih vrlo malih prihoda – ostavio iza sebe prekrasne zadužbine, koje su mu obesmrtili ime i spomen na mnoge vekove.“

Scroll To Top
Descargar musica