Навечерје празника Светог Данила исповједника карловачког и плашчанског

Неустрашивог весника православне вере показао си Цркви, Господе, преподобног оца нашег Данила, који примером храбрости против клеветника праве вере, непрестано утврђује народ твој. Његовим молитвама, просвети нас божанском светлошћу да те хвалимо, Христе, Спаситељу душа наших. (Стихира на Господи возвах, Светом Данилу Исповеднику)

Свештени спомен Светог оца Данила Исповедника Епископа карловачког и плашчанског, а благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, 08. фебруара 2022. године.

Свечано и молитвено празновање почело је вечерњим богослужењем са петохљебницом на којем је началствовао Преосвећени владика Герасим, а коме су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и протођакон Небојша Анђић у Саборном храму Светог оца Николаја Mирликијског Чудотворца у Карловцу.

Попут многих исповедника, несумњиво је сведок Христовог васкрсења и Свети Данило, кога је прото карловачки Манојло Грбић у своме делу „Карловачко владичанство“ из 1891. године описао следећим речима: „народ овог владику и данас зове „свети владика Јакшић“, и од свијех осталих владика остао је он у најљепшој успомени код нашег народа.“ Владика горњокарловачки Данило „живео је строго калуђерски. Непрестано је постио по калуђерским правилима, меса није јео никада од како се закалуђерио. Он је врло мало на себе трошио, па је и од својих врло малих прихода – оставио иза себе прекрасне задужбине, које су му обесмртили име и спомен на многе векове.“

Scroll To Top
Descargar musica