KRSNA SLAVA EPARHIJE DALMATINSKE

U manastiru Lazarica na Dalmatinskom Kosovu, dana 28. juna 2023. godine, na praznik Svetog Velikomučenika Lazara i ostalih kosovskih mučenika – Vidovdan, svečano je proslavljena Krsna slava Eparhije dalmatinske. Služena je Sveta Liturgija kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom dalmatinskim g. Nikodimom.

Nakon Svete Liturgije narodu se prvo obratio vladika Nikodim:
”Časni oci, bogoljubivo monaštvo, draga braćo i sestre!
Ja bih samo kratko da pozdravim na prvome mestu sve vas koji ste danas došli, kao i da se zahvalim što ste ovde danas sa nama, što smo se okupili uprkos današnjem kišovitom vremenu. Ipak smo se ovde sabrali da se pomolimo Bogu i okupili, kao što su se okupljali i sabirali i molili Bogu i naši preci.
Draga braćo i sestre, pozdravljam vas i želim vam sve najbolje, te se nadam da ćemo se okupljati na mnoga leta. Na kraju, zahvalio bih se i našem dragom vladiki Gerasimu, koji je došao danas da bude sa nama, da svojim prisustvom uveliča ovo naše slavlje, da uveliča ovu našu Eparhijsku slavu. Zahvalan sam mu na tome što je uložio trud, došao iz Eparhije gornjokarlovačke, odakle nam je doneo blagoslove mučenika koji su postradali ”u naše doba”, onih koji su sada pred Prestolom Svevišnjega i koji su zastupnici pred Licem Božijim” – rekao je vladika Nikodim i pozvao vladiku Gerasima da se obrati:
”Časni oci, dragi narode, neka je srećno i Bogom blagosloveno ovo naše sabranje u ovom Svetom hramu manastira Lazarice, da proslavimo i obilježimo današnji dan i praznik, praznik Svetog Velikomučenika Lazara i ostalih svetih mučenika kosovskih i svih mučenika koji su postradali od Kosova pa do današnjega dana. Naša Sveta Crkva ako čime može da se ponosi može mnoštvom svetih mučenika, kako već spomenuh od Kosova pa do današnjega dana.
Prvi meću mučenicima koji je postradao kada je došao na ovaj svet jeste Gospod Isus Hristos, postradao je od svoje tvorevine, od čoveka, a za njim mnoštvo drugih svetih mučenika. Mučenik daje sve od sebe, daje ono što je najvrednije od njega, daje život, to jest daje onaj dar Božiji kojim treba da proslavi Gospoda, te osim toga nema ništa više da da. Tako je i Sveti Velikomučenik Lazar i ostali mučenici kosovski, kao i mnoštvo mučenika, a među njima i novomučenici gornjokarlovački koji su svoj život položili sredinom prošlog veka, jer su odabrali Put, Istinu i Život, odabrali su da idu za Hristom.
Naš blaženopočivši patrijarh Pavle više puta je govorio kada se dete rodi da plače, a svi se raduju, a kada čovek umre svi plaču, a anđeli se raduju. Tako i u ono vreme kada je Lazar izabrao ono što je pretežnije i veličanstvenije nego život koji će biti, izabrao je život u Bogu, i svedoci smo da su njegove mošti netljene i cele i time vidimo da smo i mi na pravome putu i da smo izabrali pravu stranu. Neka Gospod svima nama daruje mudrost i razum, da uvek budemo uz svoju Svetu Crkvu, jer je crkva lađa kroz koju se spasavamo u ovo doba greha, crkva je prava lađa koja nas vodi na tiho pristanište u naručje Božije, kao što je i Car Lazar i drugi kosovski mučenici i drugi mučenici koje ovde pomenusmo, dalmatinski i gornjokarlovački i drugi, koji su otišli u naručje i zagrljaj Boga” – poručio je vladika Gerasim i još jednom čestitao Krsnu slavu Eparhije dalmatinske.

Scroll To Top
Descargar musica