КРСНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

У манастиру Лазарица на Далматинском Косову, дана 28. јуна 2023. године, на празник Светог Великомученика Лазара и осталих косовских мученика – Видовдан, свечано је прослављена Крсна слава Епархије далматинске. Служена је Света Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом далматинским г. Никодимом.

Након Свете Литургије народу се прво обратио владика Никодим:

”Часни оци, богољубиво монаштво, драга браћо и сестре!
Ја бих само кратко да поздравим на првоме месту све вас који сте данас дошли, као и да се захвалим што сте овде данас са нама, што смо се окупили упркос данашњем кишовитом времену. Ипак смо се овде сабрали да се помолимо Богу и окупили, као што су се окупљали и сабирали и молили Богу и наши преци.
Драга браћо и сестре, поздрављам вас и желим вам све најбоље, те се надам да ћемо се окупљати на многа лета. На крају, захвалио бих се и нашем драгом владики Герасиму, који је дошао данас да буде са нама, да својим присуством увелича ово наше славље, да увелича ову нашу Епархијску славу. Захвалан сам му на томе што је уложио труд, дошао из Епархије горњокарловачке, одакле нам је донео благослове мученика који су пострадали ”у наше доба”, оних који су сада пред Престолом Свевишњега и који су заступници пред Лицем Божијим” – рекао је владика Никодим и позвао владику Герасима да се обрати:

”Часни оци, драги народе, нека је срећно и Богом благословено ово наше сабрање у овом Светом храму манастира Лазарице, да прославимо и обиљежимо данашњи дан и празник, празник Светог Великомученика Лазара и осталих светих мученика косовских и свих мученика који су пострадали од Косова па до данашњега дана. Наша Света Црква ако чиме може да се поноси може мноштвом светих мученика, како већ споменух од Косова па до данашњега дана.
Први мећу мученицима који је пострадао када је дошао на овај свет јесте Господ Исус Христос, пострадао је од своје творевине, од човека, а за њим мноштво других светих мученика. Мученик даје све од себе, даје оно што је највредније од њега, даје живот, то јест даје онај дар Божији којим треба да прослави Господа, те осим тога нема ништа више да да. Тако је и Свети Великомученик Лазар и остали мученици косовски, као и мноштво мученика, а међу њима и новомученици горњокарловачки који су свој живот положили средином прошлог века, јер су одабрали Пут, Истину и Живот, одабрали су да иду за Христом.
Наш блаженопочивши патријарх Павле више пута је говорио када се дете роди да плаче, а сви се радују, а када човек умре сви плачу, а анђели се радују. Тако и у оно време када је Лазар изабрао оно што је претежније и величанственије него живот који ће бити, изабрао је живот у Богу, и сведоци смо да су његове мошти нетљене и целе и тиме видимо да смо и ми на правоме путу и да смо изабрали праву страну. Нека Господ свима нама дарује мудрост и разум, да увек будемо уз своју Свету Цркву, јер је црква лађа кроз коју се спасавамо у ово доба греха, црква је права лађа која нас води на тихо пристаниште у наручје Божије, као што је и Цар Лазар и други косовски мученици и други мученици које овде поменусмо, далматински и горњокарловачки и други, који су отишли у наручје и загрљај Бога” – поручио је владика Герасим и још једном честитао Крсну славу Епархије далматинске.

Scroll To Top
Descargar musica