KAretrovizor: Podsjetnik na vremena kad u vrijeme božićno – novogodišnjih blagdana u Karlovcu nisu letjele petarde nego kuće u zrak

Godinu po godinu, čini se da se i Karlovčani sve više rješavaju navade pucanja u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Detonacije su za Božić gotovo sasvim iščezle, a dojma smo i da osim same silvestarske noći u gradu više nije kao na bojištu kao što je nekad znalo biti. Dobro je da je tako, ne toliko zbog nepotrebne buke, nego zbog sigurnosti, prije svega djece.

U neka druga, olovna ratna vremena, nije trebalo petardi, pucalo se iz pušaka i topova, detonacija nije nedostajalo. Gubile se su se glave i u dane Božića. Nažalost, nije se čula samo neprijateljska vatra, u gradu su se u to doba događale stvari koje bi danas najradije zaboravili, ali nas ti događaji prate na neki način i dan danas. Riječ je o dizanju kuća u zrak tijekom rata. Vjesnik je u jednom podužem tekstu početkom 1992. godine Karlovac nazvao „gradom noćnih eksplozija“ jer je u samo prvih tri mjeseca rata minirano gotovo 150 objekata, uglavnom u vlasništvu građana srpske nacionalnosti. Vjesnik piše u to vrijeme i o tome kako civilna karlovačka vlast predvođena Mijom Laićem optužuje policiju (kojom je tada u Karlovcu ravnao Ivan Štajduhar, kasniji istaknuti SDP-ov čelnik), jer nije u stanju ili ne želi stati na kraj noćnim miniranjima. Kako je rat odmicao u gradu koji je životario pod uzbunama i policijskim satom od 23 do 05 sati, miniranja je bilo sve manje, a onda je na sam Božić 1993. Karlovac potresla, doslovno i figurativno, strašna eksplozija u Radićevoj ulici. Noćni mineri, kojima se nikad nije ušlo u trag, digli su u zrak Parohiju SPC-a koja dan danas kao ruglo i spomenik jednom teškom vremenu stoji neobnovljena u srcu Zvijezde s kojom živimo u iluziji da ima veliki potencijal, posebice onaj turistički. Prije četiri godine Ministarstvo kulture, Grad i Županija stidljivo su krenuli sufinancirati obnovu te ruševine, no od 15-ak potrebnih milijuna osiguran je tek jedan. Kao i obično, nesposobne i nezainteresirane vlasti jednostavno čekaju bolja vremena za obnovu. Ne samo za zgradu parohije, nego i za niz drugih zgrada u Zvijezdi. Samo što bolja vremena nikako da dođu.

 

„Rušenje eparhije – teroristički atak na grad“, Karlovački tjednik, 30. prosinca 1993.

 

Na konferenciji za novinstvo u PolicijskoJ upravi Karlovca glavna tema bila Je teroristička akcija organizirana na sam Božić u četiri sata ujutro kada je znatno oštećena zgrada Eparhije gornjokarlovačke. Nepoznati teroristi aktivirali su 25. prosinca eksploziv koji je u potpunosti uništio južno krilo zgrade i znatno oštetio ostali dio zdanja koje predstavlja povijesni spomenik stare gradske Zvijezde. Od snažne detonacije oštećeni su susjedni objekti u Radićevoj ulici.

U ranim jutarnjim satima na lice mjesta stigli su stručnjaci MUP-a, koji su objekt odmah stavili pod kontrolu i zatvorili dio Radićeve ulice za prolaz. U Policijskoj upravi Karlovca nastoje učiniti sve da bi se rasvijetlio cijeli slučaj i pronašli počinitelji. Ovaj teroristički akt ozlojedio je i uznemirio Karlovčane. Svi su zdušni u ocjeni da je usmjeren protiv grada i mirovne inicijative predsjednika Tuđmana, te će zasigurno otežati razgovore između zaraćenih strana koje se svakog utorka održavaju u karlovačkom naselju Turanj. Počinitelji su ljudi kojima mir i mimo rješavanje sukoba nisu cilj, pa su na ovaj način nastojali produbiti sukobe i poremetiti odnose između Srba i Hrvata.

Karlovački župan, Josip Jakovčić formirao je u ponedjeljak komisiju stručnjaka koji procjenjuju stanje objekta i koji trebaju donijeti odluku o sudbini zgrade, koja predstavlja opasnost za građane zbog mogućeg samourušavanja. Prema Informaciji koju smo dobili u Policijskoj upravi, očevid će trajati nekoliko dana, jer treba najprije raskrčiti ruševine da bi se moglo stići u podrum u koji je postavljen eksploziv. Poprište terorističke akcije u subotu ujutro izgledalo je jezivo. Polupani izlozi trgovina, oštećene fasade i vrata. Južni dio parohije potpuno je razoren. Sa drugog kata zgrade visjela je srpska zastava sa četiri S. U unutrašnjost zdanja još se ne može ući od urušenih gornjih dijelova zgrade. Južno krilo zgrade potpuno je uništeno i prijeti mu samourušavanje.

Mjesto događaja obišao je u jutarnjim satima gradonačelnik Karlovca a održan je sastanak u Policijskoj upravi s predstavnicima civilnih i vojnih vlasti. Do završetka kriminalističke obrade teško je reći tko stoji iza ovog terorističkog čina. Djelatnici Policijske uprave Karlovca ulažu napore da se što prije rasvijetli cijeli slučaj i pronađu krivci.

Pripremio Tihomir Ivka

Izvor: www.kaportal.rtl.hr

Scroll To Top
Descargar musica