КАретровизор: Подсјетник на времена кад у вријеме божићно – новогодишњих благдана у Карловцу нису летјеле петарде него куће у зрак

Годину по годину, чини се да се и Карловчани све више рјешавају наваде пуцања у вријеме божићних и новогодишњих благдана. Детонације су за Божић готово сасвим ишчезле, а дојма смо и да осим саме силвестарске ноћи у граду више није као на бојишту као што је некад знало бити. Добро је да је тако, не толико због непотребне буке, него због сигурности, прије свега ђеце.

У нека друга, оловна ратна времена, није требало петарди, пуцало се из пушака и топова, детонација није недостајало. Губиле се су се главе и у дане Божића. Нажалост, није се чула само непријатељска ватра, у граду су се у то доба догађале ствари које би данас најрадије заборавили, али нас ти догађаји прате на неки начин и дан данас. Ријеч је о дизању кућа у зрак тијеком рата. Вјесник је у једном подужем тексту почетком 1992. године Карловац назвао „градом ноћних експлозија“ јер је у само првих три мјесеца рата минирано готово 150 објеката, углавном у власништву грађана српске националности. Вјесник пише у то вријеме и о томе како цивилна карловачка власт предвођена Мијом Лаићем оптужује полицију (којом је тада у Карловцу равнао Иван Штајдухар, каснији истакнути СДП-ов челник), јер није у стању или не жели стати на крај ноћним минирањима. Како је рат одмицао у граду који је животарио под узбунама и полицијским сатом од 23 до 05 сати, минирања је било све мање, а онда је на сам Божић 1993. Карловац потресла, дословно и фигуративно, страшна експлозија у Радићевој улици. Ноћни минери, којима се никад није ушло у траг, дигли су у зрак Парохију СПЦ-а која дан данас као ругло и споменик једном тешком времену стоји необновљена у срцу Звијезде с којом живимо у илузији да има велики потенцијал, посебице онај туристички. Прије четири године Министарство културе, Град и Жупанија стидљиво су кренули суфинанцирати обнову те рушевине, но од 15-ак потребних милијуна осигуран је тек један. Као и обично, неспособне и незаинтересиране власти једноставно чекају боља времена за обнову. Не само за зграду парохије, него и за низ других зграда у Звијезди. Само што боља времена никако да дођу.

 

„Рушење епархије – терористички атак на град“, Карловачки тједник, 30. просинца 1993.

 

На конференцији за новинство у ПолицијскоЈ управи Карловца главна тема била Је терористичка акција организирана на сам Божић у четири сата ујутро када је знатно оштећена зграда Епархије горњокарловачке. Непознати терористи активирали су 25. просинца експлозив који је у потпуности уништио јужно крило зграде и знатно оштетио остали дио здања које представља повијесни споменик старе градске Звијезде. Од снажне детонације оштећени су сусједни објекти у Радићевој улици.

У раним јутарњим сатима на лице мјеста стигли су стручњаци МУП-а, који су објект одмах ставили под контролу и затворили дио Радићеве улице за пролаз. У Полицијској управи Карловца настоје учинити све да би се расвијетлио цијели случај и пронашли починитељи. Овај терористички акт озлоједио је и узнемирио Карловчане. Сви су здушни у оцјени да је усмјерен против града и мировне иницијативе предсједника Туђмана, те ће засигурно отежати разговоре између зараћених страна које се сваког уторка одржавају у карловачком насељу Турањ. Починитељи су људи којима мир и мимо рјешавање сукоба нису циљ, па су на овај начин настојали продубити сукобе и пореметити односе између Срба и Хрвата.

Карловачки жупан, Јосип Јаковчић формирао је у понеђељак комисију стручњака који процјењују стање објекта и који требају донијети одлуку о судбини зграде, која представља опасност за грађане због могућег самоурушавања. Према Информацији коју смо добили у Полицијској управи, очевид ће трајати неколико дана, јер треба најприје раскрчити рушевине да би се могло стићи у подрум у који је постављен експлозив. Поприште терористичке акције у суботу ујутро изгледало је језиво. Полупани излози трговина, оштећене фасаде и врата. Јужни дио парохије потпуно је разорен. Са другог ката зграде висјела је српска застава са четири С. У унутрашњост здања још се не може ући од урушених горњих дијелова зграде. Јужно крило зграде потпуно је уништено и пријети му самоурушавање.

Мјесто догађаја обишао је у јутарњим сатима градоначелник Карловца а одржан је састанак у Полицијској управи с представницима цивилних и војних власти. До завршетка криминалистичке обраде тешко је рећи тко стоји иза овог терористичког чина. Ђелатници Полицијске управе Карловца улажу напоре да се што прије расвијетли цијели случај и пронађу кривци.

Припремио Тихомир Ивка

Извор: www.kaportal.rtl.hr

Scroll To Top
Descargar musica