Zavetna slava i Arhijerejska Liturgija u Mlakvi

Žitelji mesta Mlakva su u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mlakvi, dana 20. jula 2021. godine,  proslavili svoju zavetnu slavu Svetu mučenicu Nedelju,  tom priliku Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim,  kome su sasluživali: protonamjesnik Slađan Nikić, prezviter Dragan Mihajlović, protođakon Nebojša Anđić i đakon Budimir Kokotović.

Po zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vernim narodom osvetio slavske darove koljivo i hljeb koji su prinjeti Gospodu u slavu, a u čast Svete mučenice Nedelje, zaštitnice žitelja mesta Mlakve.

U svojoj arhipastriskoj besedi Episkop Gerasim je govorio o blagodatnim darovima i veri, koji se projavljuju kroz mučeništvo i stradanje, rekavši: Vera žene koja je bolovala od tečenja krvi, jeste primer vere, jer njoj nije trebao razgovor sa Gospodom, već samo toliko da ga dotakne, jer je istinski verovala u Blagodat Božiju koja uvek isceljuje i nedostatke nadopunjuje. Gospod je i dalje iscelivši ženu, prolazio kroz narod i činio je čudesa, tako je došao u jedno mesto, gde je učinio čudo vaskrsenja Jairove kćeri, jer za Gospoda smrt nije konačan ishod našeg postojanja, i ona – smrt u Gospodu je besmislena jer Svojim Vaskrsenjem Gospod prevazišao zakon smrti. Bogu je sve moguće i On čini čuda tamo gde hoće, pobeđuje i prirodu, tamo gde hoće i kada hoće, mnoga čuda Blagodaću Duha Svetoga se dešavaju u Crkvi, i ako Gospod u fizičkom smislu nije ovde sa nama, ali blagodat koja nam se daje u u Svetim tajnama naše Crkve isceljuje svaku bolest, ta ista blagodat nadopunjuje naše nedostatke, i upravo u nama ojačava veru, da i kada stradamo ne odričemo se Hrista.

Scroll To Top
Descargar musica