Заветна слава и Архијерејска Литургија у Млакви

Житељи места Млаква су у храму Рођења Пресвете Богородице у Млакви, дана 20. јула 2021. године,  прославили своју заветну славу Свету мученицу Недељу,  том прилику Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим,  коме су саслуживали: протонамјесник Слађан Никић, презвитер Драган Михајловић, протођакон Небојша Анђић и ђакон Будимир Кокотовић.

По заамвоној молитви Епископ Герасим је заједно са свештенством и верним народом осветио славске дарове кољиво и хљеб који су прињети Господу у славу, а у част Свете мученице Недеље, заштитнице житеља места Млакве.

У својој архипастриској беседи Епископ Герасим је говорио о благодатним даровима и вери, који се пројављују кроз мучеништво и страдање, рекавши: Вера жене која је боловала од течења крви, јесте пример вере, јер њој није требао разговор са Господом, већ само толико да га дотакне, јер је истински веровала у Благодат Божију која увек исцељује и недостатке надопуњује. Господ је и даље исцеливши жену, пролазио кроз народ и чинио је чудеса, тако је дошао у једно место, где је учинио чудо васкрсења Јаирове кћери, јер за Господа смрт није коначан исход нашег постојања, и она – смрт у Господу је бесмислена јер Својим Васкрсењем Господ превазишао закон смрти. Богу је све могуће и Он чини чуда тамо где хоће, побеђује и природу, тамо где хоће и када хоће, многа чуда Благодаћу Духа Светога се дешавају у Цркви, и ако Господ у физичком смислу није овде са нама, али благодат која нам се даје у у Светим тајнама наше Цркве исцељује сваку болест, та иста благодат надопуњује наше недостатке, и управо у нама ојачава веру, да и када страдамо не одричемо се Христа.

Scroll To Top
Descargar musica