Episkop Gerasim u obilasku radova na hramovima u Gradini Koreničkoj i Krbavici

Na Duhovski utorak 06. juna tekuće godine, Nјegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim posjetio je parohiju koreničku.

Tom prilikom, Nјegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim je u pratnji nadležnog paroha koreničkog protonamjesnika Nikole Malobabića obišao radove na obnovi hrama Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Gradini Koreničkoj i hrama Svetog proroka Ilije u Krbavici.

Parohijski hram Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u koreničkom naselju Gradina, sagrađen je na temeljima starog drvenog hrama 1756. godine. Crkva je ucrtana i označena sa posvetom i na vojnoj karti Habzburške monarhije iz 1774/75. godine. U Drugom svjetskom ratu 1943. godine hram je stradao i blagodareći Gospodu danas doživljava svoje Vaskrsenje uz pomoć parohijana i ljudi dobre volje.

Hram Svetog proroka Ilije u Krbavici po zapisima najvjerovatnije datira iz 1730. godine, mada se u Krbavici sveštenik pominje još prije samog hrama i to 1712. godine. Poznato je da je hram Svetog proroka Ilije novi ikonostas dobio 1899. godine i to godinu dana nakon hrama u Gradini Koreničkoj, koji je novim ikonostasom uljepšan 1898. godine. Hram u Krbavici takođe je stradao u Drugom svjetskom ratu, a unutrašnjost hrama obnovljena je 1993. godine.

Scroll To Top
Descargar musica