Епископ Герасим у обиласку радова на храмовима у Градини Кореничкој и Крбавици

На Духовски уторак 06. јуна текуће године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим посјетио је парохију кореничку.

Том приликом, Његово Преосвештенство Епископ Герасим је у пратњи надлежног пароха кореничког протонамјесника Николе Малобабића обишао радове на обнови храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Градини Кореничкој и храма Светог пророка Илије у Крбавици.

Парохијски храм Светих Архангела Михаила и Гаврила у кореничком насељу Градина, саграђен је на темељима старог дрвеног храма 1756. године. Црква је уцртана и означена са посветом и на војној карти Хабзбуршке монархије из 1774/75. године. У Другом свјетском рату 1943. године храм је страдао и благодарећи Господу данас доживљава своје Васкрсење уз помоћ парохијана и људи добре воље.

Храм Светог пророка Илије у Крбавици по записима највјероватније датира из 1730. године, мада се у Крбавици свештеник помиње још прије самог храма и то 1712. године. Познато је да је храм Светог пророка Илије нови иконостас добио 1899. године и то годину дана након храма у Градини Кореничкој, који је новим иконостасом уљепшан 1898. године. Храм у Крбавици такође је страдао у Другом свјетском рату, а унутрашњост храма обновљена је 1993. године.

Scroll To Top
Descargar musica