Episkop Gerasim: Koristimo vrijeme da zadobijemo Vječni Život u Hristu Isusu

Na praznik Obrezanja po tijelu Gospoda, Boga i Spasitelja našega Isusa Hrista i kada se molitveno proslavlja Sveti Vasilije Veliki (1/14. januara 2023. godine), Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu uz sasluženje, protoprezvitera – stavrofora Radoslava Anđelića, protoprezvitera Darka Dugonjića, prezvitera Saše Lončine i protođakona Nebojše Anđića.

Po zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim blagoslovio je slavsko žito i kolač koji su današnji svečari prinijeli u slavu Božiju i čast Svetog Vasilija Velikog koga danas proslavljaju kao zaštitnika svoje porodice. 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim obratio se besjedom vjernom narodu, rekavši:

Danas praznujemo Obrezanje po tijelu Gospoda Isusa Hrista, a taj praznik nam je važan jer Gospod kada je došao u ovaj svijet i počeo da propovjeda svojim učenicima i okupljenom narodu više puta je nagovijestio da nije došao da ukine zakone i proroke već je došao da ih ispuni. Na ovaj dan se upravo najbolje vidi ispunjenje zakona i proroka, jer po jevrejskom zakonu dijete se obrezivalo u osmi dan po rođenju. Danas se pored praznika Obrezanja Hristovog po tijelu i Svetog Vasilija Velikog prisjećamo početka Nove Godine, iako crkvena nova godina počinje 1. septembra.

Šta za nas pravoslavne hrišćane znači nova godina ili šta uopšte znači vrijeme? Sjetimo se riječi apostola Pavla koji kaže iskupljujemo vrijeme živeći mudro. Mi smo dobili vrijeme kao sredstvo kojim treba da zaradimo vječnost. A šta je to vječnost? Vječnost jeste Hristos! Sve što vidimo i osjetimo je prolazno, jedino je On neprolazan, a vječnost – koja je u Hristu jeste ono čemu treba da težimo. Sjetimo se samo onog razbojnika koji je raspet sa Gospodom Isusom Hristom, kome nije trebala godina ili njegov cijeli život da zadobije vječnost, već samo jedan trenutak, jedan čas u kome je ispovjedio Hrista kao Boga riječima: “Pomeni me, Gospode, kada dođeš u Carstvu svome” (Lk. 23,42). Takođe, imamo i primjer Svetog Vasilija Velikog, koga danas proslavljamo, koji je iskorištavao svaki trnutak svoga života da objašnjava i propovjeda vjeru ljudima – da ih poučava, te s tim da spasava i druge i sebe.

Zato, braćo i sestre, neka nam savki tren, minut, dan i svaka naredna godina bude bez grijeha, a neka bude godina našeg kajanja. I dok smo ovde na Zemlji, koristimo vrijeme koje nam je dano da zadobijemo vječni život u Gospodu našem Isusu Hristu kojem je slava u sve vijekove, vijekova. Amin.

 

Scroll To Top
Descargar musica