Епископ Герасим: Користимо вријеме да задобијемо Вјечни Живот у Христу Исусу

На празник Oбрезања по тијелу Господа, Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа и када се молитвено прославља Свети Василије Велики (1/14. јануара 2023. године), Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског у Карловцу уз саслужење, протопрезвитера – ставрофора Радослава Анђелића, протопрезвитера Дарка Дугоњића, презвитера Саше Лончине и протођакона Небојше Анђића.

По заамвоној молитви Епископ Герасим благословио је славско жито и колач који су данашњи свечари принијели у славу Божију и част Светог Василија Великог кога данас прослављају као заштитника своје породице. 

Његово Преосвештенство Епископ Герасим обратио се бесједом вјерном народу, рекавши:

Данас празнујемо Обрезање по тијелу Господа Исуса Христа, а тај празник нам је важан јер Господ када је дошао у овај свијет и почео да проповједа својим ученицима и окупљеном народу више пута је наговијестио да није дошао да укине законе и пророке већ је дошао да их испуни. На овај дан се управо најбоље види испуњење закона и пророка, јер по јеврејском закону дијете се обрезивало у осми дан по рођењу. Данас се поред празника Обрезања Христовог по тијелу и Светог Василија Великог присјећамо почетка Нове Године, иако црквена нова година почиње 1. септембра.

Шта за нас православне хришћане значи нова година или шта уопште значи вријеме? Сјетимо се ријечи апостола Павла који каже искупљујемо вријеме живећи мудро. Ми смо добили вријеме као средство којим треба да зарадимо вјечност. А шта је то вјечност? Вјечност јесте Христос! Све што видимо и осјетимо је пролазно, једино је Он непролазан, а вјечност – која је у Христу јесте оно чему треба да тежимо. Сјетимо се само оног разбојника који је распет са Господом Исусом Христом, коме није требала година или његов цијели живот да задобије вјечност, већ само један тренутак, један час у коме је исповједио Христа као Бога ријечима: “Помени ме, Господе, када дођеш у Царству своме” (Лк. 23,42). Такође, имамо и примјер Светог Василија Великог, кога данас прослављамо, који је искориштавао сваки трнутак свога живота да објашњава и проповједа вјеру људима – да их поучава, те с тим да спасава и друге и себе.

Зато, браћо и сестре, нека нам савки трен, минут, дан и свака наредна година буде без гријеха, а нека буде година нашег кајања. И док смо овде на Земљи, користимо вријеме које нам је дано да задобијемо вјечни живот у Господу нашем Исусу Христу којем је слава у све вијекове, вијекова. Амин.

Scroll To Top
Descargar musica