Božićne aktivnosti na petrinjskoj parohiji

Povodom praznika Hristovog Rođenja, gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik g. Darinko Dumbović, ugostio je u gradskoj upravi protojereja Sašu Umićevića, paroha petrinjskog i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što može još jedanput poslati poruku ljubavi i mira, naglasivši pri tome da je ono najvažnije što građani i vernici bilo kojeg verskog, političkog i društvenog opredeljenja traže i trebaju jeste određena stabilnost.
„Mi sa Vama imamo vrlo dobre odnose. Znamo da ste imali projekata koji su bili vezani za Vašu parohiju (parohijski dom), koju smo uspeli ovih zadnjih godina urediti koja je u samom centru grada. Znamo da radite novu crkvu i da ćemo svi zajedničkim radom dati sve od sebe kako bi pravoslavni vernici imali tu svoju versku, duhovnu baštinu koju su kroz istoriju baštinili u gradu Petrinji“, istakao je između ostalog gradonačelnik g. Dumbović.
Protojerej Saša Umićević se zahvalio gradonačelniku na prijemu i toplim rečima podrške i iskrenim željama za duhovni napredak pravoslavne zajednice, te na pomoći koju Grad Petrinja pruža srpskoj pravoslavnoj zajednici.

Poslednje dve godine parohija petrinjska aktivno učestvuje u svim aktivnostima vezanim za palijativnu negu u petrinjskoj novoj bolnici. Ovaj vid brige predstavlja sveukupnu aktivnu negu za pacijente obolele od neizlečivih bolesti koja više ne odgovara na kurativno lečenje.
Tako je u predprazničnom periodu praznika Hristovog Rođenja na Odeljenju dugotrajnog lečenja i palijativne nege u Petrinji, održana radionica pod nazivom „Miris kolača kao terapija za naše najteže bolesnike“. Uz svu bol i patnju bolesnih i nemoćnih, od kojih su mnogi u terminalnoj fazi bolesti, ovaj događaj je imao za cilj da ih miris kolača podseti na atmosferu “toplog doma” i bar na trenutak vrati u neke bezbrižnije dane. Reč je o nastavku konitinuiranog procesa hospitalizacije i humanizacije boravka pacijenata na Odeljenju dugotrajnog lečenja i palijativne nege u petrinjskoj bolnici.

Dana 05. januara 2020. godine, učinjena je poseta bolesnima i nemoćnima u petrinjskoj Opštoj bolnici, tokom koje je pripremljenim darovima ljubavi učinjeno da 60-ak pacijenata barem na trenutak zaborave na sumornu svakodnevnicu i bolest koja ih je snašla.

Na praznik Sabora Presvete Bogorodice, 08. januara 2020. godine, u Domu za stara i nemoćna lica u Petrinji odsluženo je večernje bogosluženje, nakon čega su prisutnima uručeni darovi koji su se sastojali od dijetalnih namirnica.

Dana 10. januara 2020. godine, protojerej Saša Umićević posetio je i slatkim paketićima obradovao štićenike Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji.
Budući da slatkiši predstavljaju ono čemu se štićenici najviše raduju, tom prilikom je uručeno 90 slatkih i 10 dijabetičkih paketića.

Uručivanjem paketa jednokratne pomoći božićna humanitarna akcija je uspešno privedena kraju. Pored paketa pomoći za 15 porodica, uručeni su još i tablet računar učenici koja ostvaruje odlične rezultate u O.Š. „Jabukovac“, kao i zimska obuća za porodicu sa petoro dece.

Foto: SPCO Petrinja, PS portal, Grad Petrinja

 

Scroll To Top
Descargar musica