Божићне активности на петрињској парохији

Поводом празника Христовог Рођења, градоначелник Града Петриње и саборски заступник г. Даринко Думбовић, угостио је у градској управи протојереја Сашу Умићевића, пароха петрињског и том приликом изразио задовољство што може још једанпут послати поруку љубави и мира, нагласивши при томе да је оно најважније што грађани и верници било којег верског, политичког и друштвеног опредељења траже и требају јесте одређена стабилност.
„Ми са Вама имамо врло добре односе. Знамо да сте имали пројеката који су били везани за Вашу парохију (парохијски дом), коју смо успели ових задњих година уредити која је у самом центру града. Знамо да радите нову цркву и да ћемо сви заједничким радом дати све од себе како би православни верници имали ту своју верску, духовну баштину коју су кроз историју баштинили у граду Петрињи“, истакао је између осталог градоначелник г. Думбовић.
Протојереј Саша Умићевић се захвалио градоначелнику на пријему и топлим речима подршке и искреним жељама за духовни напредак православне заједнице, те на помоћи коју Град Петриња пружа српској православној заједници.

Последње две године парохија петрињска активно учествује у свим активностима везаним за палијативну негу у петрињској новој болници. Овај вид бриге представља свеукупну активну негу за пацијенте оболеле од неизлечивих болести која више не одговара на куративно лечење.
Тако је у предпразничном периоду празника Христовог Рођења на Одељењу дуготрајног лечења и палијативне неге у Петрињи, одржана радионица под називом „Мирис колача као терапија за наше најтеже болеснике“. Уз сву бол и патњу болесних и немоћних, од којих су многи у терминалној фази болести, овај догађај је имао за циљ да их мирис колача подсети на атмосферу “топлог дома” и бар на тренутак врати у неке безбрижније дане. Реч је о наставку конитинуираног процеса хоспитализације и хуманизације боравка пацијената на Одељењу дуготрајног лечења и палијативне неге у петрињској болници.

Дана 05. јануара 2020. године, учињена је посета болеснима и немоћнима у петрињској Општој болници, током које је припремљеним даровима љубави учињено да 60-ак пацијената барем на тренутак забораве на суморну свакодневницу и болест која их је снашла.

На празник Сабора Пресвете Богородице, 08. јануара 2020. године, у Дому за стара и немоћна лица у Петрињи одслужено је вечерње богослужење, након чега су присутнима уручени дарови који су се састојали од дијеталних намирница.

Дана 10. јануара 2020. године, протојереј Саша Умићевић посетио је и слатким пакетићима обрадовао штићенике Дома за психички болесне одрасле особе у Петрињи.
Будући да слаткиши представљају оно чему се штићеници највише радују, том приликом је уручено 90 слатких и 10 дијабетичких пакетића.

Уручивањем пакета једнократне помоћи божићна хуманитарна акција је успешно приведена крају. Поред пакета помоћи за 15 породица, уручени су још и таблет рачунар ученици која остварује одличне резултате у О.Ш. „Јабуковац“, као и зимска обућа за породицу са петоро деце.

Фото: СПЦО Петриња, ПС портал, Град Петриња

Scroll To Top
Descargar musica