„Bože moj, u Tebe se uzdam – Sveti sveštenomčenik Sava (Trlajić) Episkop sremski i gornjokarlovački 1884–1941“

Eparhijska izdavačka ustanova „Martiria“, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, objavila je monografiju pod nazivom „Bože moj, u Tebe se uzdam – Sveti sveštenomčenik Sava (Trlajić) Episkop sremski i gornjokarlovački 1884–1941“, autora đakona Budimira Kokotovića.

Predgovor ovom izdanju napisao je episkop Gerasim i tom prilikom istakao da će čitaoci koji pred sobom budu imali ovo kapitalno delo nastalo trudom i radom đakona Budimira Kokotovića biti u prilici da spoznaju sadržinu ovozemaljskog života divnog Božijeg ugodnika Save, od njegovog rođenja do mučeničke smrti, kojoj je sa spremnošću i smirenošću gledao u oči i zajedno sa prezviterima časno postradao, Hrista svedočeći i kroz mučeništvo večnost zadobivši, ovenčavši se vencem slave na nebesima.  

Monografija se publikuje osamdeset i jednu godinu nakon mučeničke smrti Svetog Save Episkopa gornjokarlovačkog i obuhvata preko 500 stranica, štampanih u B5 formatu, u tvrdom povezu, sa velikim brojem do sada nepublikovanih fotografija iz života Svetog sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog, kao i dokumeta raznih državnih i crkvenih arhiva. Recezent protođakon Dalibor Midić navodi: „Pored toga što ono predstavlja do sada najopširniju biografsku celinu, ona daje i značajan doprinos istoriji Srba koji su živeli na prostorima Eparhije gornjokarlovačke pred početak Drugog svetskog rata, doprinos srpskoj kulturi i nasleđu, ali i značajan prilog srpskom martirologijumu.“

Ovo delo prvorazrednog istorijskog značaja, satkano od proverenih činjenica i bazirano na analizi arhivske građe i dokumenata, autor je posvetio ljubavi i žrtvi Svetog sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog i svih sa njim postradalih mučenika Karlovačkog vladičanstva.

Sadržaj: Episkop gornjokarlovački G.G. Gerasim, Predgovor; Protođakon Dalibor Midić, Reč recenzenta; Uvod; Od rodnog Mola do manastira Krušedola; Episkop sremski – vikar Srpskog Patrijarha; Pastir Karlovačkog vladičanstva; U veri izdržao do krvi; Krvlju se Crkva ne ruši već zida; Raduj se, Sveti sveštenomučenici Gornjokarlovački, sa episkopom Savom nevidno postradali; Blagodarsnost; Izvori i literatura.

Scroll To Top
Descargar musica