„Боже мој, у Тебе се уздам – Свети свештеномченик Сава (Трлајић) Епископ сремски и горњокарловачки 1884–1941“

Епархијска издавачка установа „Мартириа“, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, објавила је монографију под називом „Боже мој, у Тебе се уздам – Свети свештеномченик Сава (Трлајић) Епископ сремски и горњокарловачки 1884–1941“, аутора ђакона Будимира Кокотовића.

Предговор овом издању написао је епископ Герасим и том приликом истакао да ће читаоци који пред собом буду имали ово капитално дело настало трудом и радом ђакона Будимира Кокотовића бити у прилици да спознају садржину овоземаљског живота дивног Божијег угодника Саве, од његовог рођења до мученичке смрти, којој је са спремношћу и смиреношћу гледао у очи и заједно са презвитерима часно пострадао, Христа сведочећи и кроз мучеништво вечност задобивши, овенчавши се венцем славе на небесима.  

Монографија се публикује осамдесет и једну годину након мученичке смрти Светог Саве Епископа горњокарловачког и обухвата преко 500 страница, штампаних у Б5 формату, у тврдом повезу, са великим бројем до сада непубликованих фотографија из живота Светог свештеномученика Саве Горњокарловачког, као и докумета разних државних и црквених архива. Рецезент протођакон Далибор Мидић наводи: „Поред тога што оно представља до сада најопширнију биографску целину, она даје и значајан допринос историји Срба који су живели на просторима Епархије горњокарловачке пред почетак Другог светског рата, допринос српској култури и наслеђу, али и значајан прилог српском мартирологијуму.“

Ово дело прворазредног историјског значаја, саткано од проверених чињеница и базирано на анализи архивске грађе и докумената, аутор је посветио љубави и жртви Светог свештеномученика Саве Горњокарловачког и свих са њим пострадалих мученика Карловачког владичанства.

Садржај: Епископ горњокарловачки Г.Г. Герасим, Предговор; Протођакон Далибор Мидић, Реч рецензента; Увод; Од родног Мола до манастира Крушедола; Епископ сремски – викар Српског Патријарха; Пастир Карловачког владичанства; У вери издржао до крви; Крвљу се Црква не руши већ зида; Радуј се, Свети свештеномученици Горњокарловачки, са епископом Савом невидно пострадали; Благодарсност; Извори и литература.

Scroll To Top
Descargar musica