Svečani čin kanonizacije novojavljenih svetitelja Karlovačkog vladičanstva

Dana 17. jula 2023. godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, proslavljena je uspomena na patrona Episkopije gornjokarlovačke, Svetog sveštenomučenika Savu Gornjokarlovačkog i sa njim postradale sveštenomučenike i mučenike.
Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski gospodin Nikodim, kome su sasluživali Episkop jegarski Nektarije, vikar Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim, uz sasluženje arhimandrita Nauma (Milkovića), protoprezvitera-stavrofora Slaviše Simakovića, jeromonaha Save (Jakovljevića), prezvitera Branka Santrača, đakona Momira Đukića i đakona Budimira Kokotovića.
Na malom vhodu Episkopi dalmatinski g. Nikodim i jegarski g. Nektarije pročitali su odluke Svetog Arhijerejskog Sabora naše Crkve o pribrajanju episkopa Danila (Jakšića), 73 sveštenomučenika gornjokarlovačkih postradalih u vreme Drugog svetskog rata i dece – mladenaca umorenih u logorima Jastrebarsko i Sisak 1942. i 1943. godine, liku svetih. Po pročitanoj saborskoj odluci, uz pojanje tropara novojavljenih svetih Eparhije gornjokarlovačke, Arhijereji su krstoliko uzdizali ikone Svetog vladike Danila, Svetih 73 sveštenomučenika gornjokarlovačkih i Svete dece mučenika jastrebarskih i sisačkih, blagosiljajući sve prisutne.

Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, prigodnom besedom, svim prisutnim eparhiotima, vladika Gerasim čestitao je današnji veliki praznik i slavu bogospasavane eparhije gornjokarlovačke rekavši:

„Crkva Božija je prepuna Svetih mučenika i ispovjednika jer Crkva Božija i počiva na krvi mučeničkoj. Tako i naša eparhija, premda nije dala nikoga od prepodobnih otaca, izedrila je mnoštvo Svetih mučenika. Crkva je uvek živela život naroda i nikada nije ostavljala svoj narod u teškim vremenima, o čemu nam svkedoči i današnji praznik. Kroz sveštenomučenika Savu i ostale sa njim postradale sveštenike mi proslavljamo i sve ostale mučenike iz reda vernog i bogoljubivog naroda. Tim povodom smo se danas sabrali ovde i ja želim svima vama da čestitam današnji praznik i slavu eparhije gornjokarlovačke, neka Gospod zaštiti i sačuva sve nas sabrane i naše goste preosvećenog episkopa dalmatinskog Nikodima i preosvećenog episkopa jegarskog Nektarija, vikarnog episkopa našeg najsvetijeg patrijarha Porfirija“.

Vladika NIkodim u svojoj besjedi rekao je:

„…Treba da znamo braćo i sestre da su mučenici najveći ukras, najveći dar koji može jedan narod da da Gospodu svome. Jer oni su poštovali i sledili reči današnjeg jevanđelja „tamo gde je blago vaše, tamo će biti i srce vaše“, te zato dadoše život svoj zarad Gospoda. Tako i mi treba da izaberemo da Gospod bude blago naše, kako bi i srce naše bilo svagda sa Gospodom…“

Scroll To Top
Descargar musica