Patrijarhu srpskom Porfiriju i arhijerejima zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište Srpske Pravoslavne Crkve jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske Crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva. Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska Liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

Scroll To Top
Descargar musica