Obraćanje mitropolita Pavla iz zatočeništva

Pišem Vam iz istražnog zatvora Lukjanovski u Kijevu, gde su 1920-30-ih godina bratiju naše Svete Lavre zatvorili. Tražili su od mene, da napustim Lavru, da vas i vašu porodicu predam, ubuduće na ucene i provere Službe bezbednosti Ukrajine, što nisam učinio.

Sve optužbe su čiste laži. Lukavi svedoci, uključujući i one od bratije, ne mogu mi naći ništa za što bi me optužili. Advokati su vrlo sposobni ali ih niko ne sluša. Svedočim o tome jer su svi politički zatvorenici u mom odeljenju. Odluke sudije su dugo pripremane. Tužilac, islednik, sudija su iste one trojke koje su nekada sudile Mihailu Semjonoviču Litvinjenku i drugim ispovednicima i mučenicima vere. Čuo sam u hodniku u istražnom zatvoru da sam pod posebnim nadzorom: tri brave i, očigledno, ključeve drže različiti ljudi, koje kontroliše prva osoba u zemlji.

Molim za vaše svete molitve. Ne trebaju vam namesnici sa strane, imamo svu bratiju dostojnu, samo činite sve sa blagoslovom, strpljivo i sa dubokom verom, tada Gospod, Bogorodica i prepodobni oci neće ostaviti ni vas ni mene ubogog. Hteli su da mi zabrane ne samo da idem u Svetu Lavru, već i u bilo koji hram, po svemu sudeći, cele mnogostradalne Ukrajine. Ja sam čovek Svete Crkve, vernik, uz Božiju pomoć sve ću izdržati.

Prizivam Božji blagoslov na sve vas.

Radost moja posle Isusa Hrista, Bogorodice i prepodobnih otaca Kijevskih pećina ste vi.

Neka vas sve čuva Bog.

Vaš ubogi zatvorenik i molitvenik,
+M. Pavle

Sve vas mnogo volim i poštujem, hvala Bogu na svemu

Izvor: lavra.ua

Scroll To Top
Descargar musica