Molba Patrijarha srpskog Porfirija svetskim liderima: Zauzmite se za oslobađanje mitropolita Pavla!

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uputio je danas svim poglavarima Pravoslavnih Crkava, Papi Franji, Nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije Evropske unije kardinalu Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu, visokom komesaru Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava Vokeru Turku, Svetskom savetu crkava, Konferenciji evropskih crkava, organizacijama za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal i Fridom haus molbu da se, koristeći veliki ugled koji imaju u svetu, zauzmu da Mitropolit višgorodski i černobilski g. Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu kako bi nastavio svoju jevanđeljsku misiju koja može samo dobro doneti stranama u sukobu, a pogotovu narodu Ukrajine.

U pismu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, koje su najčešće paradigma opšteg stanja na nekom području zahvaćenom nemirima i stradanjima.

Takav primer je danas svakako Njegovo Visokokpreosveštenstvo Mitropolit višgorodski i černobilski g. Pavle, koga je ukrajinski sud smestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama. Ta je odluka sa jedne strane plod teške atmosfere u Ukrajini koja gori u ratnom požaru, a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini.

Patrijarh srpski Porfirije ovim uglednim verskim poglavarima i predvodnicima značajnih svetskih ustanova sa svoje strane, sa bolom i gorčinom, iznosi stav da Mitropolit višgorodski i černobilski Pavle, koji je uvek pozivao na mir, prestanak sukoba i pronalaženje rešenja dijalogom, ne može biti osuđen i utamničen zbog na primer političkih uverenja ili zbog verbalnog delikta, naravno ni zbog delikta mišljenja. Mitropolit Pavle je zatvoren, a to je eklatantan primer kršenja ljudskih prava, zbog onoga što on jeste, zbog njegovog ličnog i verskog identiteta. Zatvoren je zato što je pravoslavni jerarh, veran svojoj Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi i vaseljenskom pravoslavlju. Kao takav on je nepokolebivi čuvar manastira čiji je iguman i shodno tome nepremostiva prepreka da zauzimanje Kijevo-pečerske lavre od strane neke druge strukture, makar bila crkvolika, dobije privid legalnosti i legitimnosti.

Stoga Patrijarh srpski Porfirije, na posletku, još jednom poziva verske i društvene vođe Evrope i sveta da se zauzmu da Mitropolit višgorodski i černobilski g. Pavle bude pušten na slobodu.

Izvor: SPC

Scroll To Top
Descargar musica