Njegova Svetost Patrijarh Porfirije u posjeti eparhiji zvorničko-tuzlanskoj

U subotu 25. juna Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije stigao je dvodnevnu u posjetu Eparhiji zvorničko – tuzlanskoj.

Patrijarha Porfirija je dočekao Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko – tuzlanski Gospodin Fotije sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvo, monaštvo i vjerni naroda u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

U nastavku je služen svečani čin doksologije kojim je načalstvovao arhimandrit Gavrilo, iguman Manastira Ozren u molitvenom prisustvu Preosvećene Gospode Episkopa bačkog Irineja, gornjokarlovačkog Gerasima, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, mohačkog Damaskina, izabranog šabačkog Jeroteja i izabranog Zapadnoevropskog Justina.

U svojoj arhipastirskoj besedi, Patrijarh Porfirije je rekao da budući da ovde žive ljudi koji veruju u Boga, da je potpuno jasan i definisan sistem vrednosti koji proističe iz te vere, a u odnosu na koji se izgrađuje naš život. Kada kažemo naš život mislimo na naš odnos prema svemu što je oko nas i u nama. Taj naš sistem vrednosti, nama pravoslavnim hrišćanima, to je Jevanđelje. Danas ima mnoštvo sistema vrednosti. Najveći broj sistema vrednosti je nešto što se suprotstavlja onim vrednostima koji proizilaze iz naše vere u Boga i mogli bismo reći da praktično postoje vrednosti koje su rezultat vere u Boga i sa druge strane brojni sistemi vrednosti koji nemaju u svom korenu veru u Boga. Tu postoji razlika, zbog toga mi imamo odgovornost za one koji ne veruju u Boga, imamo odgovornost da im posvedočimo sobom, svojim životom da smo mi vernici, da verujemo u Boga, da verujemo u Hrista i da je Hristos taj koji određuje naš život, Njegova reč i Njegove zapovesti, istakao je Patrijarh Porfirije.

Nakon čina doksologije, u ime sveštenstva, monaštva i vernog naroda, Prvojerarha Srpske Pravoslavne Crkve pozdravio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije i rekao da narod u Tuzli dočekuje Patrijarha rado, dočekuje ga kao svog duhovnog oca, pastira, koji sedi na tronu Svetoga Save.

Prisutni su g. Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije i g. Žarko Vujović, predsednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu uriličen je i povodom obilježavanja 140 godina od osvećenja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Saborni hram u Tuzli sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca. Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda. Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.

Prema programu obilježavanja 140 godina od osveštanja Sabornog hrama, nakon služenja doksologije, održana je svečana akademija u tuzlanskom Narodnom pozorištu. U okviru ovih svečanosti, pripremljen je kulturno-umjetnički program na kome je pokazana srpska tradicija, kultura, duhovnost i želja za opstankom malobrojnih Srba na ovom području.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je 26. juna 2022. godine svetom arhijerejskom Liturgijom u Katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli. Tom prilikom, proslavljena je i 140. godišnjica od osvećenja tog svetog hrama.

Izvor: https://www.eparhijazt.com/

 

Scroll To Top
Descargar musica